Sprogimas

Plaučių uždegimas: kada nekalti simptomai ima grėsti gyvybei

Kasmet per 60 tūkst. Lietuvos gyventojų suserga pneumonija, o vien per praėjusius metus ši liga, geriau žinoma kaip plaučių uždegimas, pasiglemžė 556 gyvybes. Pasitikdami lapkričio 12 d. minimą Pasaulinę plaučių uždegimo dieną, sveikatos specialistai primena, kad nemažai pacientų klysta tiek atpažindami pneumonijos simptomus, tiek gydydamiesi.

Simptomai gali suklaidinti

Pasak mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Žydrūnės Muzikevičiūtės, tyli ir klastinga pneumonija viena iš pagrindinių mirties priežasčių tampa todėl, kad žmonės ne visada moka ją atpažinti. 

„Pagal mirties atvejų skaičių plaučių uždegimas kartu su kitomis respiracinėmis infekcijomis užima pirmąją vietą tarp visų infekcinės kilmės ligų, įskaitant tuberkuliozę ir AIDS. Ši liga yra klastinga, prasideda tipiniais peršalimo požymiais, todėl žmonės gydosi savais būdais – gerdami įprastus vaistus nuo peršalimo, kurie, netinkamai pasirinkti, deja, gali net pabloginti sveikatos būklę“, – pabrėžė Ž. Muzikevičiūtė.

Dažniausiai plaučių uždegimu susirgti rizikuoja po peršalimo ligų ar gripo iki galo nepasveikę pacientai, kurių imunitetas vis dar nusilpęs. Anot specialistės, ši liga pavojingiausia vaikams, senjorams ir sergantiems kitomis lėtinėmis ligomis.

„Nuo ligų ir komplikacijų mus apsaugo stiprus imunitetas. Nors daugumos sveikų vaikų organizmas gali kovoti su infekcija, turintiems silpnesnę imuninę sistemą susirgti plaučių uždegimu rizika yra gerokai didesnė. Vyresni žmonės dažnai kenčia nuo kitų ligų, todėl taip pat negali pasigirti stipriu imunitetu – jie yra lengvas taikinys plaučių uždegimo sukėlėjams. Būtent dėl to svarbu nuolatos rūpintis savo sveikata, nes ligos lengviau išvengti nei vėliau ilgai gydytis“ , – pabrėžia „Camelia“ vaistininkė. 

Pneumonija – imuniteto pagalbos šauksmas

Plaučių uždegimas pasireiškia panašiais į peršalimą požymiais – pakilusia temperatūra (>38°C), kosuliu, bendru silpnumu, padažnėjusiu bei skausmingu kvėpavimu.

„Iš tiesų žmonės dažnai šią ligą maišo su peršalimu, todėl nusprendžia gydytis patys ir nesikreipia į gydytojus. Svarbu žinoti, kad besigydant įprastais vaistininko rekomenduotais vaistais 3-4 dienas ir nejaučiant pagerėjimo, būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus“, – pažymėjo vaistininkė.   

Negydoma pneumonija tik sunkėja – ja sergantys žmonės nenori valgyti ir gerti, gali prarasti sąmonę, o temperatūra nukristi iki 35˚C, mažiems vaikams gresia traukuliai. 

Anot „Camelia“ vaistininkės, netinkamai gydoma pneumonija gresia plaučių audinio irimu, lėtinėmis pasikartojančiomis infekcijomis, plaučių pūliniais, sąmonės sutrikimais, plaučių destrukcija bei infekcijos išplitimu už plaučių ribų.

Prevencija – pigiausias būdas apsaugoti sveikatą

Pasak Ž. Muzikevičiūtės, plaučių uždegimo lengviau išvengti nei jį išgydyti. Rūpintis savo sveikata profilaktiškai naudingiau ne tik organizmui, bet ir piniginei. 

„Žmonėms, norintiems sumažinti riziką susirgti plaučių uždegimu, patariama mesti rūkyti bei vengti didesnio alkoholio kiekio suvartojimo. Svarbu palaikyti tinkamą rankų higieną – tai tiesiausias kelias atsikratyti bakterijų, virusų ir apsaugoti savo sveikatą. Nepamirškite ir nuolatinio organizmo stiprinimo – subalansuotos mitybos, pakankamo vitaminų ir mineralų kiekio palaikymo organizme, poilsio, laiko praleidimo gryname ore ir aktyvaus fizinio gyvenimo. Taip pat vienas iš prevencijos būdų – pasiskiepyti“, – sako specialistė.

Pasak jos, sergantiems privaloma visiškai pasveikti po peršalimo ligų ir nepulti į darbus vos tik pajutus pirmuosius pagerėjimo simptomus. Neišsigydžius ligos iki galo ji gali atsinaujinti, o tada prieš tai vartoti vaistai gali jau nebepadėti. Plaučių uždegimas dažniausiai gydomas antibiotikais, kurie silpnina žarnyno mikroflorą, kartu ir imunitetą, todėl būtina jį stiprinti gydymo laikotarpiu ir dar kurį laiką ligai pasibaigus. 

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode