Parama dėkojame




Minint Pasaulinę diabeto dieną, gydymo įstaigos kvies nemokamai tikrintis dėl ligos

ligonine7Minint Pasaulinę diabeto dieną šalies gydymo įstaigos antradienį rengia nemokamas šios ligos patikras. 

Anot Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL), Lietuvoje cukrinis diabetas, pasižymintis savo nepastebima eiga ir pavojingomis komplikacijomis, diagnozuotas virš 140 tūkst. gyventojų.

„Siekiame, kad žinia apie cukrinį diabetą, jo diagnostiką ir gydymą pasiektų kuo daugiau žmonių. Apie šią klastingą ligą kalbėti ir skatinti žmonių sąmoningumą – būtina. Gydytojo praktikoje pastebiu, kad beveik vienam iš dviejų suaugusiųjų diabetas dar lieka nediagnozuotas", - sako KUL Endokrinologijos skyriaus vedėjas Arūnas Pangonis.

Medikas pabrėžia, kad nediagnozuota ir negydoma cukraligė sukelia rimtų komplikacijų – inkstų, širdies bei kraujagyslių ligas, miokardo infarktą, insultą, regos sutrikimus ar net apakimą, nervų sistemos pažeidimus, kurios gali baigtis trofinėmis opomis, negyjančiomis žaizdomis, gangrenomis, kojų amputacijomis, todėl itin svarbi yra ankstyva diagnostika ir profilaktiniai tyrimai.

Pasak specialisto, pirmieji diabeto simptomai yra lengvai pastebimi - pasireiškia troškulys, burnos džiūvimas, dažnas šlapinimasis, mažėja svoris, nors apetitas išlieka nepakitęs. Žmogus taip pat jaučia didelį bendrą silpnumą, sausėja oda ir gleivinės.

KUL gydytojai endokrinologai antradienį gyventojams atliks profilaktinius gliukozės kiekio kraujyje tyrimus, matuos arterinį kraujo spaudimą, skaičiuos kūno masės indeksą, slaugytoja-diabetologė patars, kaip teisingai koreguoti mitybą, apskaičiuoti angliavandenių kiekį maiste.

Konferencijų salėje specialistai organizuoja paskaitą visuomenei, kurioje pristatys cukrinio diabeto gydymo aktualijas. Išankstinės registracijos nei profilaktiniams tyrimams, nei paskaitai nereikia.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės kraujagyslių chirurgai antradienį kviečia sergančius cukriniu diabetu pasitikrinti dėl vienos diabeto sąlygotos komplikacijos – diabetinės pėdos. Tai viena sudėtingiausių klinikinės medicinos problemų, galinti lemti ilgalaikę stacionarizaciją, neįgalumą ar net galūnės netekimą. 

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje visi pageidaujantys sergantieji cukriniu diabetu galės nemokamai ir be šeimos gydytojo siuntimo pasitikrinti kojų arterinę kraujotaką ir gauti individualią specialisto konsultaciją. Tikimasi ištirti iki 200 iš anksto užsiregistravusių pacientų.

Budas.lt nuotr.: Mažeikių regioninė ligoninė

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode