Parama dėkojame




Alovės klebonas: „Geriau Vėlinės, o ne Joninės būtų nedarbo diena“

 

Žvakutę ant mirusių artimųjų kapų daugelis stengiamės uždegti lapkričio 1-ąją – taip esame įpratę, o be to – tai ir nedarbo diena. Tačiau Alytaus rajono Alovės parapijos klebonas Stanislovas Stankevičius primena, kad  Mirusiųjų atminimo diena - Vėlinės - yra lapkričio 2-ąją ir šią dieną labiau tiktų lankyti artimųjų kapus.

„Geriau Vėlinės, o ne Joninės būtų paskelbtos nedarbo diena. Tuomet žmonės būtent per Vėlines lankytų artimųjų kapus, o lapkričio 1-ąją švęstų Visų Šventųjų dieną, prisimindami visus danguje esančius šventuosius“, - sako kunigas S. Stankevičius.

Anot jo, Visų Šventųjų diena – šventė, prilygstanti pirmajai Velykų dienai, o daugelis žmonių ją praleidžia kapinėse.

„Jei Vėlinės būtų nedarbo diena, žmonės turėtų daugiau laiko kapams aplankyti ir neplūstų į kapines Visų Šventųjų dieną“, - kalbėjo klebonas, prisipažindamas, kad minios žmonių kapinėse Visų Šventųjų dieną jam nepatinka – šią dieną dera kitaip švęsti.

„Bet žmonės daro, kaip jiems patogiau“, - atlaidžiai šyptelėjo dvasininkas.

Jis priminė, jog mirusiųjų pagerbimas nėra išorinis veiksmas, skirtas gyvųjų dėmesiui atkreipti. „Ant kapo uždegus žvakutę reikia pasimelsti, tyloje pabūti. Mūsų mirusiųjų pagerbimo tradicijos – labai gražios, tik  nereikia persistengti: prinešti daug žvakių, gėlių. Jei norisi mirusiojo atminimą pagerbti, geriau dalį pinigų skirti labdarai,  duoti senelių namams, paprašyti, kad pasimelstų už mirusiojo sielą“, - patarė kunigas S. Stankevičius.

Anot jo, per Vėlines derėtų pagerbti ne tik savo artimųjų, bet ir šalia esančius kapus, ant kurių niekas žvakelės neuždegė.

„Prieš keletą metų į Alovės kapines po Vėlinių atėjo grupė vaikų. Vienas paklausė, kodėl ant vieno kapo dega tiek daug žvakių, o ant kitų šalia nėra nė vienos. Išgirdęs, kad ant tų turbūt niekas neuždegė, vaikas paėmė nuo gausia žvakėmis apdėto kapo kelias žvakes ir išdėliojo ant tų, kur nė vienos nebuvo. Kodėl tie, kas tas žvakes uždegė negalėjo to padaryti?“, - atmintin įstrigusį nutikimą prisiminė klebonas.  

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode