Parama dėkojame




,,Ar visi darbai yra reikalingi?“

darzelisSedos lopšelio-darželio ,,Jurginėlis“ priešmokyklinio ugdymo grupėje „Drugeliai“ nuo sausio 22 iki vasario 15 d. vykdėme projektą ,,Ar visi darbai yra reikalingi?“. Šis projektas sudomino ne tik vaikus, bet ir tėvus, socialinius partnerius.

Su profesijomis susipažinti pradėjome nuo pačios artimiausios aplinkos – darželio bendruomenės. Nors daugelį darbuotojų vaikai mato dažnai, tačiau įvardinti jų profesijų nemoka, todėl susitikę su įvairiais įstaigos darbuotojais uždavėme jiems klausimų apie jų profesijas. Su vaikais aptarėme, kuo svarbūs visi ugdymo įstaigoje dirbantys žmonės ir kodėl svarbu gerbti jų darbą.

Apie siuvėjo darbą pakvietėme papasakoti mokytoją Vilmą Majauskienę. Vilma dirba meninio ugdymo mokytoja, laisvalaikiu labai gražiai siuva. Viešnia vaikams papasakojo, kad siuvėjos karjerą reikia pradėti pirmiausia nuo siūlo įvėrimo į adatą ir paprasčiausio mazgelio užrišimo. Vaikai išmoko patys įsiverti siūlą į adatą ir prisiūti sagą.

Apie virėjo profesiją papasakojo mūsų darželio darbuotoja virėja Dalia Berenienė.

Vaikams buvo įdomu sužinoti, kokia šiuolaikinė maisto ruošimo įranga naudojama sveikam maistui pagaminti.

Vaikams labai smagu, kai apie profesijas pasakoja jų mamos arba tėčiai, todėl džiugu, kad į projektą aktyviai įsitraukė, Huberto mama, Raimonda Rubežienė. Ji supažindino su plaukų stilisto profesija ir jo darbo įrankiais, plaukų kirpimo žirklėmis, plaukų suktukais, šepečiais, šukomis, elektros prietaisais, plaukų dažymo priemonėmis. Visus norinčius, mama Raimonda papuošė spalvotomis plaukų sruogomis… .

,,Drugelių“ grupėje svečiavosi, mokytojų padėjėjos Vilmos Mažonienės dukra Fausta. Jos profesija – radiologė (atvyko iš Kretingos). Žaidžiant žodžių viktoriną, vaikai sužinojo, kad radiologas - echoskopuotojas yra medicinos gydytojas, kuris specializuojasi traumų ir ligų diagnozavimo bei gydymo srityje. Vaikams patiko mokytojų padėjėjos Vilmos paruošta užduotėlė, popieriniai šiaudeliai, iš kurių jie suklijavo žmogaus skeletą.

Organizavome edukacinę išvyka į Mažeikių priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą. Ugniagesiai vaikus supažindino su savo profesija, pasakojo apie gaisrines mašinas, demonstravo naujausią gelbėjimo įrangą, rodė filmuką „Kaip saugiai elgtis su ugnimi“. Padovanojo visiems spalvinimo knygutes ,,Kaip išnešti sveiką kailį“.

Išvyka pas socialinius partnerius į Sedos miesto biblioteką. Bibliotekininkės, Loreta Monkevičiūtė ir Roma Jablonskienė, papasakojo apie bibliotekininkės profesiją. Bibliotekininkės žino, kur ir kaip ieškoti informacijos ir moka ją perduoti kitiems tokia forma, kokia bibliotekos lankytojas paprašys.

Projektas padėjo vaikams geriau save pažinti kaip asmenybę, pagalvoti, o kuo gi jis yra ypatingas, pasvajoti, kuo norėtų būti užaugęs. Ugdytiniai pradėjo drąsiau pasakoti apie svajones, dalytis mintimis, svarstyti, diskutuoti, kas jiems labai patinka arba ko jie nemėgsta.
Projektas papildė ugdymo(si) procesą̨: veiklos, išvykos, profesijų pristatymai ugdė vaikų kompetencijas, smalsumą, domėjimąsi, aktyvų aplinkos tyrinėjimą, informacijos rinkimą, praplėtė akiratį, suteikė naujų žinių, įgūdžių, patirčių, daug gerų emocijų. Džiaugiamės, kad galime bendradarbiauti ir dirbti komandoje su savo kolegėmis, tėveliais ir visa bendruomene. Svarbiausia, kad į projektą įsitraukė tėveliai, visa darželio bendruomenė, nes tai sustiprino santykius tarp pedagogų, įstaigos bendruomenės, tėvų ir vaikų, visiems, ypač vaikams, suteikė daug gerų emocijų.

A. Stonkuvienė, E. Anužienė

Priešmokyklinės ugdymo grupės ,,Drugeliai“ mokytojos

Nuotr. iš darželio archyvo.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode