Marcinkevičius




Ekonomikos komitetas pritarė rusiškų SGD krovos draudimui Lietuvoje

krovosSeimo Ekonomikos komitetas pritarė siūlymui uždrausti rusiškų suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovą ir išdujinimą Klaipėdos SGD terminale ir kituose įrenginiuose Lietuvoje.   

Šiai Gamtinių dujų įstatymo pataisai komiteto nariai pritarė bendru sutarimu.

„Siūlome pritarti komiteto patobulintam įstatymo projektui, komiteto išvadoms (...) bendru sutarimu“, – trečiadienį komiteto posėdyje teigė komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.

Energetikos viceministrės Ingos Žilienės teigimu, rusiškos dujos į SGD terminalą autocisternomis atvežamos iš Lenkijos.

„Jos yra gabenamos autocisternomis iš Lenkijos, yra Lenkijos kompanija, ji turi sutartį, gauna rusiškas dujas, bet jas jau pakrauna Lenkijoje, ne Lietuvoje“, – trečiadienį komiteto posėdyje sakė I. Žilienė.

Komiteto narys socialdemokratas Gintautas Paluckas stebėjosi, kad kaimyninėse Europos Sąjungos (ES) šalyse skirtingai vertinant rusiškų dujų importą verslas ateityje gali rasti būdų, kad jos ir toliau patektų į Lietuvą.  

„Ar čia tik mes savo iniciatyva stengsimės sugaudyti? Nes kitą kartą bus dokumentai, kad lenkiškos ar Azerbaidžano dujos, pakeis dokumentus ar dar kažką – ieškos būdų, kas čia tą biznį daro, jeigu lenkai leidžia“, – komiteto posėdyje trečiadienį kalbėjo G. Paluckas. 

I. Žilienės teigimu, ES gamtinėms dujoms iš Rusijos sankcijų įvedusi nėra, o Lenkija taiko ribojimus jų importui iš Kaliningrado, tačiau dalis dujų vis tiek patenka į šalį.

„Pati Europos Sąjunga gamtinėms dujoms tokių sankcijų nėra įvedusi, kiekviena valstybė tvarkosi taip, kaip ji išmano, tačiau Lenkija, mūsų žiniomis, taip pat yra tam tikrų apribojimų įvedusi importuoti gamtines dujas iš Kaliningrado srities, tačiau, kaip žinia, tam tikri kiekiai vis tiek patenka“, – teigė energetikos viceministrė.

Anot jos, autocisternomis į Lietuvą per metus įvežama apie 22 gigavatvalandės (GW) rusiškų dujų, kai Klaipėdos SGD terminale per dieną jų išdujinama 100 GW. 

Komitetas taip pat pritarė gamtinių dujų pataisas palaikantiems Seimo Teisės departamento bei energetikos ir darnios plėtros komisijos, taip pat – Teisingumo ministerijos pasiūlymams. 

Gamtinių dujų įstatymo pataisas yra parengę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kaščiūnas ir energetikos ministras Dainius Kreivys.

Birželį Seimui pristatydamas pataisas ministras teigė, kad dujas iš Lenkijos vežė „Cryogas M&T Poland“ ir tiekė dviem įmonėms, kurios turi išdujinimo įrenginius. 

„Cryogas M&T Poland“ verslo plėtros vadovas Baltijos šalyse Marijus Simanavičius BNS tuomet teigė negalintis komentuoti ir patarė kreiptis į įmonės biurą Varšuvoje. 

Įmonių, kurioms „Cryogas M&T Poland“ tiekė dujas, pavadinimų neskelbė nei ministerija, nei VERT. Bendrovių „Kelmės pienas“ ir „Marijampolės pieno konservai“ vadovai BNS birželį patvirtino perkantys dujas iš „Cryogas“, tačiau tikino, kad tai nėra rusiškos dujos.  

SGD importas iš Rusijos į Lietuvą per Klaipėdos terminalą sustabdytas nuo pernai kovo, o nuo balandžio rusiškų dujų importas visiškai nutrauktas, paliekant tik tranzitą į Kaliningradą – pernai birželį visa tai uždrausta įstatymu. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode