Parama dėkojame




Ką reikia žinoti apie medienos apsaugos priemones?

medienaVisi yra girdėję apie medienos konservantus, bet kas jie yra, kodėl jie tokie svarbūs ir kaip jie veikia? Nors mediena yra nuostabiai universali ir patvari medžiaga, ji gali sugesti, ypač ten, kur gali atsirasti pelėsių, dumblių, grybų ir mediena mintančių vabzdžių. Geriausias būdas apsaugoti ir išsaugoti medieną yra naudoti medienos apsaugos priemones. Pastaraisiais metais medienai išsaugoti buvo naudojami tokie apdorojimo būdai, kaip kreozotas ir variklio alyva, tačiau, geriau supratus šių produktų toksiškumą, daugelis jų buvo uždrausti arba apriboti komerciniam naudojimui tik griežtais vyriausybės teisės aktais. Laimei, šiandieniniai buitiniai medienos konservai yra saugesni ir naudotojui, ir aplinkai.

Medienos apsaugos priemonių rūšys

Dauguma medienos konservantų šiais laikais gaminami iš panašių ingredientų dėl vyriausybės nustatytų apribojimų, tačiau skiriasi šių ingredientų formulės ir stiprumas. Skaidrūs konservantai padeda išlaikyti natūralią medienos išvaizdą, o spalvoti konservantai veikia kaip dvigubos paskirties apdorojimas ir dėmės, pakeičiančios medienos spalvą. Tirpiklio pagrindu pagamintos formulės buvo naudojamos ilgiau ir yra žinomos dėl savo prasiskverbimo savybių, o vandeninis apdorojimas patvirtina griežtus LOJ (lakiųjų organinių junginių) reglamentus, kuriuos nustato JK, Europos ir viso pasaulio vyriausybės, todėl jie yra saugesni aplinkai.

Kodėl verta naudoti medienos apsaugos priemones?

Trumpai tariant, medienos konservantai padeda pailginti medienos naudojimo laiką, užkertant kelią medienos puvimui, kurį sukelia pelėsiai, dumbliai, grybai. Konservuota, apdorota ir prižiūrima vidaus ir išorės mediena gali tarnauti 100 ar net 1000 metų, todėl tai yra labai ekologiškas pasirinkimas. Pagrindinės medienos konservantų sudedamosios dalys yra biocidai ir insekticidai, iš kurių dažniausiai naudojamas permetrinas. Permetrinas yra piretroidų šeimos insekticidas. Piretroidai yra sintetinės cheminės medžiagos, kurios veikia kaip natūralūs chrizantemų žiedų ekstraktai. Kiti įprasti ingredientai yra jodo propinilbutilkarbamatas ir tebukonazolas. Dauguma šiuolaikinių medienos konservų yra saugūs žmonėms, gyvūnams ir augalams, tai reiškia, kad juos galima naudoti ant pašiūrių, tvorų, medinių grotelių, šunų veislynų, arklidžių, stalių ir kt.

Ar medienos konservatoriai yra „viskas viename“ sprendimas?

Nors medienos konservantai puikiai apsaugo medieną nuo biologinių grėsmių, jie siūlo tik ribotą apsaugą nuo oro sąlygų ir tiesioginio kontakto patvarumą. Kai kuriuose medienos konservantuose yra nedidelis vaško kiekis, o tai reiškia, kad lietaus vanduo iš pradžių nusės ir nutekės apdorota mediena. Tačiau paviršius, apdorotas tik medienos apsaugos priemone, greičiausiai turės būti padengtas iš naujo kas porą metų. Idealiu atveju mediena, kuri buvo apdorota konservantu, taip pat turėtų būti padengta tinkamu viršutiniu sluoksniu, pvz., medienos aliejumi, medienos dažais arba medžio laku. Šie viršutinio sluoksnio gaminiai užsandarina konservantą ir apsaugo nuo atmosferos poveikio bei susidėvėjimo dėl tiesioginio sąlyčio. Jei medienos apsaugos priemonė dengiama vandens pagrindo dažais ar laku, svarbu pasirinkti konservantą, kuriame nėra vaško.

Geriausias medienos apsaugos patarimas

Visa mediena, nauja ir sena, turi būti apdorota fungicidiniu plovikliu arba multicidiniu medienos valikliu prieš apdorojimą medienos konservavimo priemone. Kodėl? Mediena turi būti sušlapusi arba sudrėkinta tik vieną kartą, kad pelėsiai ir dumblių sporos įsitvirtintų medienos grūduose. Tai gali nutikti bet kuriuo metu gabenant ar sandėliuojant medieną arba gaminį, įskaitant pastoges, tvoras ir pakloto lentas. Nors medienos konservantai padės išvengti pelėsių, dumblių ir grybelių įsitvirtinimo ant medienos, jie ne visada veiksmingai naikina jau susiformavusias sporas medienoje. Dėl šios priežasties, prieš dengiant konservantus, visada rekomenduojama visą medieną iš pradžių apdoroti fungicidiniu plovikliu arba pelėsių ir pelėsio valikliu, kad būtų sunaikintos visos medienos grūduose esančios sporos. Priemones rasite „SPALVŲ SALA“, UAB.

23-180a

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode