Marcinkevičius




ŠMSM: kitais metais vadovėliams ir mokymo priemonėms bus skiriama 29 mln. eurų

mokymoKitais metais vadovėliams ir mokymo priemonėms bus skiriama beveik 29 mln. eurų, ketvirtadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Jos duomenimis, tai bent dvigubai daugiau negu pernai ir ankstesniais metais, kai mokyklos dirbo pagal senas ugdymo programas. Šiemet tam skirta per 27 mln. eurų.

Pasak ministerijos, turėdamos daugiau lėšų, mokyklos galės įsigyti daugiau modernių ugdymo priemonių: skaitmeninių užduočių ar užduočių rinkinių, interaktyvios medžiagos, žaidimų, virtualios realybės įrankių.

„Kitais mokslo metais visi mokiniai jau mokysis pagal atnaujintas ugdymo programas, mokyklos turės didesnį poreikį įsigyti naujų vadovėlių ir mokymo priemonių, todėl atitinkamai planuojamos ir lėšos. Leidyklos jau rengia vadovėlius, reikalingus kitiems mokslo metams“, – pranešime cituojamas švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Šiais metais vadovėliams ir skaitmeninėms ugdymo priemonėms klasės krepšelyje numatyta 13,8 mln. eurų, o iš Europos Sąjungos lėšų ir kitų šaltinių papildomai skirta dar 13,5 mln. eurų, iš viso – 27,3 mln. eurų. 

Kitais metais, pasak ministerijos, 5,1 mln. eurų auga biudžeto lėšos, skiriamos vadovėliams ir skaitmeninėms priemonėms, o iš Europos Sąjungos lėšų numatoma 10 mln. eurų vadovėliams – iš viso 28,9 mln. eurų.

Pasak ministerijos, mokyklos gali naudotis ir nemokamomis skaitmeninėmis mokymo priemonėmis, jos pateiktos švietimo portale emokykla.lt. Netrukus skaitmeninių priemonių pasirinkimas bus platesnis ir įvairesnis.

Šiuo metu rengiamos skaitmeninės priemonės Lietuvos geografijai, gestų kalbai, Lietuvos istorijai, aukštesniųjų gebėjimų turintiems vaikams, taip pat interaktyvūs modeliai chemijai ir fizikai mokytis bei matematikos vaizdo pamokos.

Kuriamos priemonės lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros ugdymui, priešmokykliniam ugdymui, pilietiškumo pagrindams, etninei kultūrai, lietuvių kalbai pagal kalbos mokėjimo lygius, interaktyvūs modeliai matematikai ir biologijai, žaidimai matematikai, informatikai ir teksto suvokimo gebėjimams ugdyti, priemonė gamtos mokslams, interaktyvus Lietuvos  žemėlapis istorijai ir geografijai, virtualiosios realybės priemonės. 

Be to, formuojamas skaitmeninių užduočių bankas, kuriuo naudodamiesi mokytojai galės susikurti užduočių rinkinius, atliepiančius klasės, pamokos ar temos poreikius. Banką papildys kuriamos skaitmeninės užduotys matematikai, menų istorijai, geografijai, istorijai, informatikai, ekonomikai ir verslumui, filosofijai, teisei, gamtos mokslams, biologijai, fizikai, chemijai ir astronomijai.

Priemonės kuriamos remiantis universalaus dizaino principais, kurie leidžia vaikui mokytis jam priimtinoje aplinkoje, tinkamu tempu ir su tinkama prieiga. Svarstant, kokias skaitmenines priemones kurti, į tai įtraukiama švietimo bendruomenė, mokytojų asociacijos, kiti švietimo ekspertai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode