Marcinkevičius




M. Navickienė: darbuotojams – dvi papildomos dienos savanorystei ar mokymuisi

navickieneSocialinės apsaugos ir darbo ministerija bei trys profesinės sąjungos ketvirtadienį pasirašė kolektyvinės sutarties atnaujinimo susitarimą.

Ministrė Monika Navickienė sako, kad pagal naują sutartį ne tik biudžetinių įstaigų, bet ir valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių ir įstaigų profesinių sąjungų nariams bus skiriamos dvi papildomos dienos savanorystei arba mokymuisi – tai reiškia, kad sutartis apims platesnį ratą darbuotojų. 

„Svarbus aspektas yra tai, kad atsiranda papildomos dvi dienos, skirtos savanorystei arba mokymuisi, šios papildomos garantijos darbuotojams bus taikomos platesniam ratui žmonių nei iki šiol“, – po sutarties pasirašymo sakė ministrė. 

„Nuo sausio pirmos ne tiktai biudžetinių įstaigų darbuotojai, bet ir visi valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių ir įstaigų darbuotojai, tai skaičius žmonių (narių – BNS) profesinių sąjungų padidės iki 58 tūkstančių“, – pridūrė ji. 

Sutartyje nustatytos geresnės galimybės savišvietai arba savanorystei anksčiau buvo taikomos tik biudžetinių įstaigų darbuotojams – maždaug 34 tūkst. profesinių sąjungų narių.

Ministrės teigimu, taip pat lieka galioti ir anksčiau sutartos garantijos: „Iki 10 dienų atostogų apmokant už jas 100 proc. vidutinio darbo užmokesčio mokymuisi, jeigu žmonės nori tobulėti, ir iki penkių dienų – sveikatai gerinti“.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė pabrėžė, kad papildomos dienos mokymuisi yra itin svarbios šiuolaikinėje visuomenėje, kur vis svarbesnis tampa kompiuterinis raštingumas.

„Šiandien labai svarbu žmonėms kelti kvalifikaciją, tai ir skaitmeninis raštingumas“, – žurnalistams sakė ji.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė teigė, kad su ministerija taip pat aptartas atlyginimų indeksavimas.

„Šiais metais mes ne tik nustatome garantijas, bet aptarėme ir darbo užmokestį ir aptarėme darbo užmokesčio indeksavimą. Jeigu darbo kodeksas nustato, kad galima indeksuoti darbo užmokestį, dar iki šiol mes nieko konkrečiai dokumentuose neturėjome“, – sakė I. Ruginienė.

„Dabar, galima sakyti, kad kitais metais mes jau turime pagrindą sėsti ir kalbėti apie indeksavimo formulę“, – pridūrė ji.

Prieš metus pasirašyta Nacionalinė kolektyvinė sutartis galioja trejus metus – iki 2025 metų pabaigos. Sutarties sąlygose numatyta galimybė kasmet ją atnaujinti, sutartį susitariant taikyti ir tiems profesinių sąjungų nariams, kurie jais tapo jau po sutarties pasirašymo. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode