Parama dėkojame




 

Centrinę Italiją sekmadienį sudrebino dar vienas galingas žemės drebėjimas, sugriovęs pastatus, kurie atlaikė ankstesnius galingus smūgius. Panikos apimti žmonės bėgo į gatves, tačiau apie žuvusius kol kas nepranešama.

Preliminariai 6,6 balo pagal Richterio skalę galingumo žemės drebėjimas buvo stipriausias šalyje per beveik 36 metus. Tai, kad apie aukas nepranešama, daugiausia yra todėl, kad tūkstančiai žmonių tame regione buvo priversti palikti savo namus po praėjusią savaitę regioną sudrebinusių požeminių smūgių.

Vietos valdžia skelbia, kad maždaug 20 žmonių per naujausią žemės drebėjimą buvo sužeista, dauguma jų nesunkiai.

Per Italijos centrinį regioną eina Apeninų sprūdžių juosta. Čia įvyko jau dešimtys stiprių žemės drebėjimų, taip pat ir šių metų rugpjūčio 24 d. įvykęs 6,1 balo žemės drebėjimas, nusinešęs beveik 300 gyvybių.

Trečiadienį užfiksuotas smūgis be namų paliko tūkstančius žmonių, tačiau vienintelė skelbiama auka iš tiesų mirė nuo širdies smūgio.

„Pirmą kartą nuo 1980 metų mes susidūrėme su tokiu galingu žemės drebėjimu“, – sakė Italijos civilinės saugos agentūros vadovas Fabrizio Curcio (Fabricijus Kurčas), turėdamas omeny 6,9 balo stiprumo žemės drebėjimą, kuris 1980 metų lapkritį sukrėtė kitą regioną, kuriam priklauso ir Neapolis. Tuomet žuvo maždaug 3 tūkst. žmonių.

Naujausias žemės drebėjimas išvertė iš lovų sekmadienį apie 7.40 val. vietos laiku. Drebėjimas buvo jaučiamas nuo Zalcburgo, Austrijoje, iki Apulijos regiono Italijos pietuose.

Pasak F.Curcio, valdžia į nukentėjusius regionus siunčia sraigtasparnius, nes daugelis kelių yra nuošliaužų užblokuoti. Po praėjusio žemės drebėjimo perkelta jau maždaug 3600 žmonių, daugelis jį į pakrantės regionus. Tačiau perkėlimo laukia dar nemažai žmonių.

Arčiausiai epicentro buvo senovinis Norčos miestas, kuriame gimė šventasis Benediktas. Liudininkų teigimu, sugriauta XIV-ojo amžiaus Šv. Benedikto katedra, tebestovi tik jos fasadas.

„Toks vaizdas, kad sugriuvo visas miestas“, – sakė Norčos miesto gyventoja Giuseppina Perla (Džiuzepina Perla). Nukentėjo ir kita garsi Norčos bažnyčia, garėjanti XV-ojo amžiaus freskomis.

Skelbiama, kad dėl žemės drebėjimo uždarytas vienas pagrindinių regione Salarijos greitkelis. Be to, saugos sumetimais nekursuoja traukiniai.

Dėl žemės drebėjimo Romoje teko uždaryti kelias turistų gausiai lankomas vietas, tarp jų ir prezidento rūmus. Ugniagesiai apžiūrėjo ir Vatikaną, tačiau žalos nenustatė.

Popiežius Pranciškus sekmadienį meldžiasi už per žemės drebėjimą Italijoje nukentėjusius žmones bei jiems padedančius.

Šv. Petro aikštėje susirinkusieji aplodismentai pertraukė popiežių sekmadieninės maldos metu, kai jis paminėjo žemės drebėjimą.

„Meldžiuosi už sužeistuosius ir šeimas, kurios labiausiai nukentėjo, bei už gelbėtojus ir padėjėjus“, – sakė pontifikas.

Europos Viduržemio jūros regiono seismologijos centras nurodė, kad 7 val. 40 min. vietos (8 val. 40 Lietuvos) laiku užfiksuotų 6,6 ar 6,5 balo stiprumo smūgių epicentras buvo už 132 km į šiaurės rytus nuo Romos ir 67 km į rytus nuo Perudžos.

JAV geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad požeminių smūgių stiprumas buvo 6,6 balo. Jų židinys buvo už 6 km šiauriau Norčos.

Norča, spalio 30 d. (AP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode