Sprogimas

pasiruoseVienas aukšto rango Ukrainos pareigūnas pirmadienį pareiškė, kad Ukraina pradės kontrpuolimą prieš Rusijos karius, kai bus tam pasirengusi, ir pridūrė, kad tik laiko klausimas, kada šalis pasieks reikiamą parengties lygį.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ Kyjive metu sakė, kad Ukrainos sąjungininkai padeda vyriausybei pasiekti puolimui reikalingą techninės įrangos lygį, tiekia sunkiąją šarvuotąją techniką ir šaudmenis.

Tačiau jis taip pat išreiškė nusivylimą, kad kartais sąjungininkų šalių pareigūnai „žada viena, o daro visai ką kita“, bet nedetalizavo.

„Jei nebūsime pasirengę, niekas nepradės nepasiruošęs“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie didelį JAV žvalgybos informacijos nutekinimą, O. Danilovas antrino kitiems Ukrainos vadovams, kurie teigė nemanantys, kad tai gali labai pakenkti būsimiems puolimams, ir pabrėžė, kad Ukraina su niekuo nesidalina itin slapta informacija.

„Jei kas nors mano, kad mes kažkam pranešame, labai klysta“, – sakė jis. Tokie jautrūs saugumo klausimai sprendžiami uždaruose susitikimuose su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, ir „tik ten bus nuspręsta, kada, kokia kryptimi, kokiu tempu mes išlaisvinsime savo teritoriją“, pridūrė jis.

Tuose dokumentuose pateikiami anksčiau nepranešti slapti duomenys apie Ukrainą, įskaitant informaciją apie tai, kad gyvybiškai svarbios Ukrainos oro gynybos sistemos beveik nebeturi raketų – tikimasi, kad jų atsargos baigsis jau šio mėnesio pabaigoje arba gegužę. Dėl to Ukrainos dangus taptų atviresnis Rusijos oro ir artilerijos smūgiams, kurie jau nuniokojo miestus ir infrastruktūrą.

O. Danilovas atsisakė komentuoti dabartines Ukrainos ginklų atsargas, tik sakė, kad „jų pakaks Rusijai pažaboti“.

Vis dėlto jis teigė, kad Ukraina visą parą dirba, kad pasiruoštų galimam puolimui, „įskaitant šeštadienį ir sekmadienį“. Karo metu atostogų nebūna. Tai tik laiko klausimas. Šis laikas mums kainuoja labai brangiai.“

Nors O. Danilovas oficialiai nepatvirtino, kad JAV pažadėtos oro gynybos sistemos „Patriot“ jau atvyko į Ukrainą, tačiau tvirtai užsiminė, kad jos jau yra vietoje. Paprašytas pakomentuoti Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės atstovo Jurijaus Ihnato praėjusios savaitės pareiškimus, kuriuose jis teigė, kad oro gynybos sistemų „Patriots“ Ukrainoje laukiama kažkada po Velykų, jis atsakė: „Na, Velykos jau praėjo.“

„Atsakymas į jūsų klausimą paprastas: viskas yra gerai“, – pridūrė jis.

Ukrainos rytuose tęsiasi įnirtingos kovos, ypač aplink Bachmuto miestą, kuriame jau pusdevinto mėnesio vyksta ilgiausi ir kruviniausi šio karo mūšiai.

Bachmutas yra Donecko srityje, viename iš keturių regionų, kuriuos Rusija neteisėtai aneksavo praėjusį rudenį. Maskva kontroliuoja maždaug pusę šios srities. Bachmutas yra tarpinė stotelė siekiant užgrobti likusią dalį.

Ukrainos pareigūnai teigė, kad, kol Kyjivas ruošiasi kontrpuolimui, jie nori laimėti laiko mažindami Rusijos pajėgas mūšyje. V. Zelenskis teigia, kad jei Rusija laimės mūšį dėl Bachmuto, Kremliaus šeimininkui Vladimirui Putinui galbūt pavyks pradėti telkti tarptautinę paramą susitarimui, pagal kurį Ukraina, norėdama užbaigti karą, privalėtų eiti į nepriimtinus kompromisus.

O. Danilovas įsitikinęs, kad tai ne tik pavertė mažytę gyvenvietę „vieta, apie kurią kalba visas pasaulis“, bet ir įrodo, kad Rusijai „labai sunku užkariauti Ukrainą karinėmis priemonėmis“.

Jis taip pat tiki, kad Ukrainai pavyks susigrąžinti okupuotas teritorijas.

„Mes nugalėsime Rusiją, – sakė jis. – Jei turi stiprią vidinę dvasią, tikrai laimėsi. O mes ją visada turėjome stiprią. Tai visada erzino rusus.“

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode