Parama dėkojame




Vokiečių kalba padeda pažinti pasaulį

Ne veltui liaudyje sakoma: „Moki žodį – žinai kelią“. Jau ne vienus metus Viekšnių gimnaziją ir Viekšnius Lietuvoje ir Vokietijoje garsina ne tik mokyklos sportininkai, bet ir mokiniai, besimokantys vokiečių kalbos.

Tarptautiniai debatai

Praėjusių metų balandžio mėnesį buvusi Viekšnių gimnazijos mokinė Džiugilė Kersnauskaitė dalyvavo nacionaliniame Lietuvos jaunimo debatų finale Vilniuje, kuriame dalyviai turėjo argumentuotai pagrįsti savo nuomonę tema „Ar Lietuvoje turėtų būti įteisinta aktyvioji eutanazija?“. Įtikinusi komisijos narius ir drąsiai pasisakiusi prieš eutanaziją mergina laimėjo nacionalinį debatų finalą ir iškovojo teisę spalio 19–23 d. Rygoje atstovauti Lietuvai tarptautiniame jaunimo debatų finale. Paklausus, kuo buvusią Viekšnių gimnazijos mokinę žavi vokiečių kalba ir ką jai davė dalyvavimas tarptautiniuose konkursuose, Džiugilė užtikrintai atsakė: „Vokiečių kalba – unikali tiek raidynu, tiek skambesiu. Man ji asocijuojasi su modernumu.

 Akivaizdu, kad šiandien mokėti vokiečių kalbą naudinga, nes ja bendraujama daugelyje šalių, be to, tai – verslo kalba. Man kalbos mokėjimas suteikė daug naujų galimybių. Dalyvavimas debatuose buvo iš tiesų smagus ir naujų patirčių kupinas gyvenimo etapas. Į finalinę savaitę atvyko jaunimas iš įvairių Europos šalių: Vengrijos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Rusijos, Lenkijos ir kitur, su kuriais įdomu pakalbėti įvairiomis temomis – nuo laisvalaikio iki ekonomikos ir politikos, tačiau svarbiausia, kad mes bendravome vokiečių kalba! Mano nuomone, debatai skatina jaunimą nevaržomai reikšti savo mintis, argumentuotai pagrįsti savo nuomonę, įveikti viešo kalbėjimo baimę. Debatai man padėjo labiau pasitikėti savimi ir išmokė, jog savo nuomonės turėjimas ir nebijojimas jos išreikšti yra labai svarbūs dalykai, padedantys tolesniame gyvenimo kelyje.

Pažintinės kelionės

Viekšnių gimnazijos vokiečių kalbos mokytoja ekspertė Gilma Plūkienė, kuri šiais metais buvo pripažinta viena geriausių Lietuvos respublikos mokytojų, ne vienus metus organizuoja ne tik įvairius seminarus apie vokiečių kalbos mokymą ir mokymo metodiką, bet ir pažintines keliones vokiečių kalbos besimokantiems moksleiviams. Keliaudami mokiniai turi galimybę ne tik artimiau pažinti Vokietijos kultūrą, bet ir susipažinti bei pabendrauti su vietiniais gyventojais.

Praėjusių metų spalio 24 d. keturios gimnazijos moksleivės: Morta Zdanytė, Kristina Stonkutė, Giedrė Krasauskaitė ir Evelina Baranauskaitė, išvyko į 10 dienų pažintinę kelionę į Vokietijos miestą Štendalį, kurią finansavo ilgametis Viekšnių gimnazijos bičiulis prof. H. J. Kašadė. Kelionės metu gimnazistės lankėsi Comenius mokykloje ir turėjo galimybę ne tik susipažinti su Vokietijos švietimo sistema ir dalyvauti pamokose, bet ir reprezentuoti savo gimtąjį miestelį ir mokyklą bei užmegzti ryšius su bendraamžiais. Pasak E. Baranauskaitės, vokiečių kalbos mokėjimas šioje kelionėje davė labai daug: „Visos grįžome iš kelionės pilnos įspūdžių, susiradome nemažai naujų draugų. Vokietija jau seniai mane žavi savo kalba, gamta ir kultūra. Turiu pripažinti, kad vokiečių kalbos mokėjimas iš tiesų padeda artimiau pažinti žmones, kultūrą, istoriją. Būdamos Vokietijoje lankėmės ne tik mokykloje, bet ir universitete, todėl išties labai rimtai svarstome galimybę studijuoti viename iš Vokietijos universitetų.

Tikri menininkai

Viekšnių gimnazijos mokiniai ne tik sportiški, gabūs kalboms, bet ir ypač kūrybingi. Lapkričio pabaigoje– gruodžio pradžioje gimnazija virto tikromis kalėdinių atvirukų dirbtuvėmis! Mokiniai su meile piešė, karpė ir klijavo kalėdinius atvirukus, ant kurių vėliau dailia rašysena vokiečių kalba užrašė kalėdinius sveikinimus. Kurdami atvirukus mokiniai sudėjo ne tik geriausias emocijas, bet ir dalelę savo širdies. Vėliau šiluma ir meilė, kurias gimnazistai įdėjo kurdami ir rašydami sveikinimus, buvo išsiųsti vokiečių kalbos mylėtojams ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Padėką už unikalius atvirukus pareiškė vokiečių kalbos koordinatorius Lietuvoje Michaelis Brehmas.

Atveria duris

Nors Viekšniai ir nedidelis šiaurės vakarų Lietuvos miestelis, tačiau ne vienas buvęs Viekšnių gimnazijos moksleivis tęsia vokiečių kalbos studijas universitete ir gilina mokykloje įgytas žinias. Beveik kasmet germanistikos studijas Vytauto Didžiojoje universitete Kaune pasirenka mažiausiai vienas gimnazijos moksleivis.

Kad mokytis vokiečių kalbos verta ir naudinga, tvirtina ir Vytauto Didžiojo universiteto humanitarių mokslų fakulteto dekanė doc. dr. Rūta Eidukevičienė. Gruodžio 15 d. VDU vyko informacinis renginys „Schule an der Uni“ (lt. „Mokykla universitete“), kurio metu mokiniai ir mokytojai buvo kviečiami susipažinti su universiteto kasdienybe, išklausyti pasirinktas paskaitas ir dalyvauti seminaruose, kuriuose mokiniai turėjo galimybę gilinti vokiečių kalbos žinias, daugiau sužinoti apie vokiečių literatūrą, kultūrą, verslą bei išmėginti savo jėgas verčiant vokiečių jaunimo kalbą.

Pasak doc. dr. Rūtos Eidukevičienės, vokiškai kalbančių specialistų paklausa nuolatos auga ir vokiečių kalbos ir kultūros studijas universitete baigę studentai darbą randa lengvai. Kartais atsitinka taip, kad darbas randa pačius absolventus.

Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenė skatina visus norinčius mokytis vokiečių kalbos ir rengia informacinius renginius moksleiviams ir studentams, kurių metu dalyviai supažindinami su vokiečių kalbos mokymosi, praktikos bei karjeros galimybėmis.

Eglė BEINORAVIČIŪTĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode