Parama dėkojame




Sprogimas

Paroda iš Rokiškio krašto – Mažeikiuose

Po rekonstrukcijos duris vėl atvėręs Mažeikių muziejus savo lankytojus džiugina neeilinėmis parodomis ir ekspozicijomis. Lapkričio 10 d. čia pirmą kartą svečiavosi rokiškėnai.

Aukštaičiai – žemaitiškai

Rokiškis – miestas Lietuvos šiaurės rytuose, Panevėžio apskrityje. Istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas 1499 m. rugsėjo 21 d. kunigaikščio Aleksandro privilegijoje dėl girios kirtimo, kai čia stovėjo Rokiškio dvaras.

Patiems aukštaičiams pristatant savo atvežtą ekspoziciją, parodų salėje buvo netgi labai ankšta, tačiau jauku. Gražia tarmiška šio krašto kalba skambėjo pristatymas apie Rokiškio kraštą, jo žmones bei iškilius meno kūrėjus. Ji skambėjo šiek tiek neįprastai modernioje ir tviskančioje Mažeikių muziejaus aplinkoje. Kalbų melodingumas tęsėsi, kai apie šios parodos organizavimo ypatumus labai savitai ir su švelnaus humoro paspalvinimais papasakojo Mažeikių muziejininkė Aldona Butkuvienė. Moteris, jau daug metų gyvendama Žemaitijoje, nepamiršo savo gimtosios aukštaitiškos tarmės ir puikiai išmoko kalbėti žemaitiškai.

Muziejaus direktorius Vaidotas Balzeris neliko skolingas, pasveikinęs svečius ir padėkojęs visiems susirinkusiems žemaitiškai. Parodos atidaryme taip pat kalbėjo Rokiškio muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė bei Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė.

Trys asmenybės

Rokiškio kraštą parodoje reprezentuoja trys iškilios asmenybės: Monika Bičiūnienė (1910–2009) primityviojo meno atstovė – tapytoja. Dailininkė M. Bičiūnienė nugyveno ilgą ir laimingą gyvenimą, surengė daugybę parodų Lietuvoje ir užsienyje ir paliko didžiulį tapybos palikimą, kuris saugomas Lietuvos dailės muziejuje, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, Lietuvos tautodailininkų sąjungos fonde, Rokiškio muziejuje ir kitur. Jos kūriniai reprodukuoti pasaulinėje „Naiviojo meno enciklopedijoje“, išleistoje Belgrade 1985 m. Jonas Vizbaras (1888–1976), medžio drožėjas. Drožinėti pradėjo išgirdęs apie kitą rokiškėną, tuo metu Lietuvoje jau žinomą „stebuklus drožinėjantį“ Lionginą Šepką (1907–1985). Darbuose meistras išreiškia savitą gyvenimo filosofiją bei požiūrį. Drožėjo darbai apkeliavo daug parodų ir pelnė ne vieną garbingą apdovanojimą. Rokiškio krašto muziejaus fonduose saugoma virš 120 meistro išdrožtų darbų. Palmira Damijonaitienė (g.1933) – juostų audėja. Surengė daugybę parodų Lietuvoje ir užsienyje. Po paskutinės parodos Los Andžele (Los Angeles) menininkei suteiktas šio miesto garbės vardas. P. Damijonaitienės juostos dovanotos popiežiui Jonui Pauliui II, Indirai Gandi, Michailui Gorbačiovui, Lietuvos Respublikos prezidentams ir kitiems iškiliems žmonėms. Per 200 juostų audėja yra padovanojusi Rokiškio muziejui.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode