Parama dėkojame




Raseinių meras apie ligoninės vadovo teistumą teigė sužinojęs tik baigiantis konkursui

ligoRaseinių rajono meras Arvydas Nekrošius sako apie išrinkto Raseinių ligoninės vadovo Gintaro Pikūno teistumą sužinojęs tik vykstant konkurso baigiamajam etapui ir pridūrė laukiantis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvados.

„Prieš patį konkursą tai tikrai nežinojau, to turbūt niekas nežinojo, bet konkursui įsibėgėjus jau paskui, kai praktiškai kelio atgal nebuvo, jau buvo aiškūs finalininkai, tada paaiškėjo“, – BNS ketvirtadienį sakė A. Nekrošius.

Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas trečiadienį BNS patvirtino, kad šis teismas 2012 metais paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį G. Pikūnui byloje, kur jis ir dar vienas vyras buvo pripažinti kaltais dėl sukčiavimo ir svetimo turto užvaldymo. G. Pikūnas buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme.

A. Nekrošius tvirtino apie G. Pikūno teistumą sužinojęs iš socialinėje erdvėje pasklidusios informacijos, tačiau įvardyti, kada tiksliai, negalėjo.

„Aš dabar tikslios datos nepasakysiu, bet galiu pasakyti, kad buvo finalas ir reikėjo tiesiog rinktis praktiškai išvakarėse. Mane įvairiai bandė spausti dėl to, tai aš sakiau, kad kadangi aš nežinau nei aplinkybių, nei dėl ko, tai aš tokio sprendimo drastiško tikrai nedarysiu, man reikia faktų, sužinoti priežastis“, – teigė jis.

Konkursas vyko dviem etapais, pirmuoju dalyvius vertino atrankos komisija, daugiausia balų pelnę kandidatai pateko į antrąjį atrankos etapą – pokalbį su meru.

Pasak A. Nekrošiaus, apie G. Pikūno teistumą nežinojo ir komisijos nariai. 

„Aš manau, kad jeigu būtų žinoję komisijos nariai prieš patį konkursą ir aš pats būčiau žinojęs, galbūt būtų turėję kažkiek įtakos (konkursui – BNS)“, – tvirtino meras.

Meras sakė šiuo metu laukiantis STT išvados dėl to, ar G. Pikūnas gali eiti ligoninės vadovo pareigas, ar ne. 

„Pagal įstatymą 14 dienų, tai tikimės, kad greičiau sulauksime“, – atsakė jis, paklaustas, kada tikisi sulaukti STT išvados.

Pasak jo, jei STT išvada būtų G. Pikūnui nepalanki, jis nebūtų paskirtas į vadovus, bendradarbiavimas su juo būtų nutrauktas. 

„Mes gyvename teisinėje valstybėje, žmonės, kurie jau atlikę kažkokias baudžiamąsias sankcijas, jie antrą kartą už tą patį nėra baudžiami. Teoriškai, jeigu STT nematytų problemos tame, aš, kaip vadovas, kažkokių papildomų įrankių taip pat neturėčiau“, – sakė meras.

Antradienį A. Nekrošius paskelbė, jog G. Pikūnas laimėjo konkursą į miesto ligoninės vadovo pareigas.

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pabrėžė, jog, nors nėra Raseinių ligoninės steigėja ir nedalyvauja kandidatų atrankos bei paskyrimo procese, „susiklosčiusią situaciją vertina labai rimtai“.

„Manome, kad konkurso organizatorius turėtų atsakyti į klausimus, ar duomenys apie kandidatų teistumą buvo pateikti konkurso dokumentuose ir ar į juos buvo atsižvelgta vertinant kandidatų tinkamumą siūlomoms pareigoms“, – BNS pateiktame komentare sakė sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Bylos duomenimis, G. Pikūnas ir R. D. buvo nuteisti už tai, kad 2009-aisiais Alytuje gyvenančiam vyrui pasiūlė išsinuomoti žemės ūkio bendrovei priklausantį namelį ant ratų, pasikviesti merginų ir važiuoti į gamtą.

Alytiškiui sutikus ir išsinuomojus automobilį „Fiat Ducato“, R. D. paprašė leisti šį pavairuoti ir išvyko nenustatyta kryptimi.

„Apygardos teismo teisėjų kolegija nustatė, kad visi surinkti įrodymai vienareikšmiškai patvirtina, kad G. Pikūnas ir R. D. dalyvavo nusikalstamoje veikoje apgaulės būdu įgyjant žemės ūkio bendrovei priklausantį automobilį „Fiat Ducato“, aiškiai suprato savo veikos nusikalstamą pobūdį ir tikslingai rinkosi elgesio variantą – įkalbėjo vyrą savo vardu išsinuomoti automobilį, davė pinigų nuomai, po to, žadėdami kartu vykti papramogauti, perėmė automobilį ir jo negrąžino“, – sakė V. Jončas.

Nuteistųjų skundą nagrinėjęs teismas paliko ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau sumažino priteistos turtinės žalos dydį: nuo 138 tūkst. litų (39,9 tūkst. eurų) iki 74 tūkst. litų (maždaug 21,4 tūkst. eurų).

Liepos pabaigoje pranešta, kad dalis Raseinių ligoninės medikų pateikė prašymus išeiti iš darbo, kilus abejonių dėl atrankos į ligoninės direktoriaus pareigas skaidrumo, taip pat dėl darbo sąlygų, kitų priežasčių.

Po medikų pateiktų prašymų sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys paragino stabdyti šį konkursą, bet Raseinių meras tuomet tvirtino neketinantis to daryti. Konkursą stabdyti prašė ir ligoninės medikai.

Autoriai: Greta Zulonaitė, Ignas Jačauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode