Parama dėkojame




Teisiami trys dokumentų klastotojai, apgaule gavę paskolas

apgauleKauno apylinkės teisme nagrinėjama byla, joje galimai organizuotoje grupėje veikę trys asmenys kaltinami dėl sukčiavimo bei dokumentų klastojimo ir taip apgaule įgijusių paskolas.

Kaip pirmadienį pranešė teismas, vienas iš grupėje veikusių asmenų bei tris kartus teistas A. Š. kaltinamas, jog turėdamas tikslą apgaule savo ir kitų asmenų naudai įgyti didelės vertės svetimą turtą, ne vėliau kaip 2010 metais Kauno mieste ir Kauno rajone, subūrė organizuotą grupę.

„Manoma, kad asmenys parengė nusikalstamų veikų planą, skirtą kelių sunkių ir apysunkių nusikaltimų darymui ir tarpusavyje pasiskirstė vaidmenimis bei užduotimis“, – nurodoma pranešime.

A. Š. kaltinamas, jog nuo 2010-ųjų birželio iki 2012 metų rugsėjo vadovavo organizuotos grupės nariams ir koordinavo jų veiklą.

Manoma, jog 13 kartų teistas T. O., A. Š. ir G. G. (ikiteisminis tyrimas nutrauktas asmeniui mirus) klastojo tikrus bei gamino netikrus dokumentus, o juos galimai pateikė vienos kreditų unijos darbuotojams, kurie priėmė sprendimus dėl paskolų suteikimo organizuotos grupės narių kontroliuojamoms ir faktiškai valdomoms bendrovėms.

Manoma, jog apgaulės būdu buvo pasisavintas svetimas didelės vertės turtas – 565 tūkst. litų (apie 164 tūkst. eurų).

Taip pat, veikiant A. Š. suburtoje organizuotoje grupėje, šios sudėtyje veikiant jam, G. G. ir penkis kartus teistam D. R., imitavus paskolinius santykius tarp kredito unijos ir kaltinamųjų valdomų bendrovių, iš kredito unijos apgaule buvo galimai įgytos – 530 tūkst. litų (apie 153 tūkst. eurų), 700 tūkst. litų (apie 203 tūkst. eurų) ir 604 tūkst. litų (apie 175 tūkst. eurų) paskolos.

Taip pat, įtariama, jog veikiant organizuotoje grupėje, kurią sudarė kaltinamieji A. Š., D. R. ir G. G., apgaule galėjo būti įgytos ir 950 tūkst. litų (apie 275 tūkst. eurų) bei 1,2 mln. litų (apie 348 tūkst. eurų) vertės kredito unijos suteiktos paskolos.

Teigiama, jog kaltinamieji imitavo žemės sklypų pirkimo-pardavimo sandorius tarp jų pačių faktiškai valdomų įmonių finansavimo šių paskolos lėšomis, paskolos užtikrinimui įkeičiant sklypus, iš anksto žinant, kad suteiktos paskolos pilna apimtimi nebus grąžintos, o įkeičiamas turtas yra neadekvačiai mažos vertės, lyginant su paskolos dydžiu.

Taip pat, bylos duomenimis, siekiant įgyvendinti šį planą ir suklastoti dokumentus, kaltinamasis T. O. buvo kreipęsis į turto vertintoją.

Ji suklastojo nekilnojamojo turto vertės pažymą, nurodydama nepagrįstai aukštą planuojamojo įsigyti žemės sklypo rinkos vertę. Vertintoja dėl to 2019 metais pripažinta kalta.

D. R. ir T. O. taip pat kaltinami, jog vykdydami suderintą organizuotos grupės veiksmų planą, įkalbėjo kitą asmenį tapti vienos iš įmonių akcinininku ir direktoriumi, neatskleidžiant jam, jog įmonės tikslas yra apgaule įgyti didelės vertės kredito unijos turtą.

Kaltinamieji su asmeniu galimai sutarė, jog už 500 litų (apie 145 eurų) mėnesinį atlygį jis atstovaus įmonę ir pasirašinės visus D. R. jam pateikiamus dokumentus.

D. R. taip pat kaltinamas, jog vykdydamas A. Š. nurodymą, kitos įmonės veikloje taip pat įdarbino asmenį, nieko nežinantį apie galimai nusikalstamą veiką, jog už mėnesinį 800 eurų atlygį pasirašinėtų visus jo paduodamus dokumentus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode