Marcinkevičius




Lietuva dalijasi patirtimi branduolinio saugumo konferencijoje Vienoje

Vienoje gruodžio 5–9 dienomis vyksta Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) tarptautinė branduolinio saugumo konferencija „Įsipareigojimai ir veiksmai“. Renginiu tęsiamas Branduolinio saugumo viršūnių susitikimų procesas, kuriame Lietuva aktyviai dalyvavo ir rėmė jo tikslus. Konferencijos metu priimta Branduolinio saugumo ministrų deklaracija.

Konferencijos ministrų sesijoje pasisakęs Lietuvos nuolatinis atstovas prie tarptautinių organizacijų Vienoje ambasadorius Giedrius Čekuolis pabrėžė, kad branduolinis saugumas yra neatsiejamas nuo branduolinės saugos klausimų, ypač, kai kalbame apie esamus bei naujai statomus branduolinius objektus.

Ambasadorius teigė, kad tik griežtai laikydamiesi tarptautinių reikalavimų branduolinės saugos ir saugumo srityje bei skaidrumo ir geros kaimynystės principų, galime užtikrinti branduolinį saugumą ir saugą mūsų regione.

Lietuvos diplomatas pažymėjo, kad Lietuvos iniciatyva 2012 metais įkurtas Branduolinio saugumo kompetencijos centras, prisidedantis prie tarptautinės bendruomenės kovos su branduoliniu terorizmu, neteisėtu branduolinių medžiagų disponavimu, išaugo į regioninį Branduolio saugumo centrą, kuris, bendradarbiaudamas su kitais tarptautiniais partneriais, sėkmingai vykdo regioninius projektus.

Šios konferencijos paraštėse gruodžio 8 d. Lietuva kartu su Jordanija organizuoja diskusiją kovos su branduolinių ir kitų radioaktyvių medžiagų kontrabanda tema. Diskusijoje dalyvaus Lietuvos radiacinės saugos centro, Branduolinio saugumo kompetencijos centro, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos atstovai. Diskusiją moderuos Užsienio reikalų ministerijos Transatlantinio bendradarbiavimo ir saugumo politikos departamento direktorius Renatas Norkus.

Branduolinio saugumo konferencijoje Lietuvos ekspertai skaitys šešis pranešimus radiacinės ir fizinės branduolinės saugos temomis.

Tarptautinė branduolinio saugumo konferencija yra antroji šioje srityje. Pirmoji buvo surengta 2013 m.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode