Parama dėkojame




Po to, kai rašėme

Bus taikomos poveikio priemonės

Laikraščio „Būdas žemaičių“ lapkričio 25 d numeryje buvo išspausdintas straipsnis „Iki nelaimės – vienas žingsnis?“, kuriame buvo rašoma apie pastatą, esantį Laisvės g. 34, kurio dalis stogo nugriuvo tiesiai ant šaligatvio. Laimei, tuo metu praeivių nebuvo ir niekas nenukentėjo.

      Po laikraščio publikacijos pavėluotai gauti Savivaldybės mero ir Savivaldybės Statybos ir remonto skyriaus vedėjo atsakymai apie šio pastato būklę ir taikomas priemones už pastato nepriežiūrą.

Privalo tvarkyti savininkas

Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys ir Statybos ir remonto skyriaus vedėjas Kęstutis Šimkūnas patikino, jog pastatas-parduotuvė, esanti Laisvės g. 34, Mažeikiuose, nuosavybės teise nuo 2005 m. priklauso juridiniam asmeniui – UAB „Alaiba“, kuri ir yra atsakinga už pastato būklę. Pastatą prižiūrėti ir tvarkyti privalo jo savininkas (Statybos įstatymas 40 str.). Savininkas atsako už žmonių saugumą.

Buvo įspėtas

„Kadangi nenaudojamo pastato būklė buvo nepatenkinama, Mažeikių rajono savivaldybės taryba dar 2012 m. patvirtino Nekilnojamojo turto objektų, kurie yra nenaudojami arba naudojami ne pagal paskirtį, arba yra neprižiūrimi ir apleisti ir jiems gali būti taikomas iki 3 procentų mokesčio tarifas, sąrašą. Į šį sąrašą buvo įtrauktas ir šis pastatas, kuriam taikomas 3 procentų mokesčio tarifas. Tvarkingiems pastatans nekilnojamojo turto mokestis yra 0,5–0,7 proc. Tokių objektų sąrašas yra sudaromas kiekvienais metais, – teigė K. Šimkūnas. – Parduotuvės savininkas ne kartą raštu buvo įspėtas dėl pastato kritinės būklės ir nesiėmus jokių veiksmų, 2015 m. gruodžio 2 d. bendrovės vadovui buvo surašytas Administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 161 straipsnį ir paskirta administracinė nuobauda. Pastato būklei vis blogėjant, Mažeikių rajono savivaldybės administracija 2016 m. rugsėjo 29 d. raštu pareikalavo imtis priemonių žmonėms ir aplinkai apsaugoti nuo galimų pasekmių ir pastatą nedelsiant suremontuoti arba rekonstruoti, arba nugriauti, o nesiėmus šių veiksmų, įspėjo apie galimybę taikyti poveikio priemones, numatytas LR Statybos įstatyme.“

Baudos didės

„Bauda neatleidžia nuo atsakomybės prižiūrėti pastatą, – įspėjo meras A. Tenys. – Apleisti ir neprižiūrimi pastatai yra visos Lietuvos problema ir priklauso nuo pastatų savininkų sąmoningumo ir atsakomybės prieš žmones. Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojančiame naujos redakcijos Statybos įstatyme už statinių techninės priežiūros taisyklių nesilaikymą ar nevykdymą baudos didėja iki trijų kartų, lyginant su dabar galiojančiu įstatymu. Tikimasi, kad baudos didinimas padės spręsti neprižiūrimų ir griūvančių pastatų problemą.“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode