Sprogimas

Ką daryti, kai automobilio remonto išlaidos viršija jo vertę?

„Vis dar nereti atvejai, kai transporto priemonė įsigyjama už maždaug 1–1,5 tūkst. eurų ir atsiradus nemažam gedimui tenka investuoti daug lėšų. Tais atvejais, kai automobilio remonto išlaidos viršija jo vertę, reikėtų įvertinti, ar tikrai verta investuoti į jo remontą, ar atiduoti jį transporto priemonių atliekų tvarkytojams“, – pranešime žiniasklaidai sako Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacijos (ENTPTA) vadovas Vladimiras Jankoit.

Transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto įmonės „TomServis“ vadovas Tomas Kazlauskas mini, kad maždaug iki 60–70 proc. serviso klientų, kurių turimų automobilių vertė siekia iki 3 tūkst. eurų, vis tik linkę transporto priemonę remontuoti, nors remonto išlaidos ir viršija automobilio vertę.

„Ypač tai galioja tų automobilių, kurių vertė siekia apie 1 tūkst. eurų, savininkams. Jie transporto priemonę remontuoja, nes nusipirkus kitą tokios pat vertės automobilį pateks į tą pačią balą“, – komentuoja T. Kazlauskas.

Į „TomServis“ dėl remonto daugiausia kreipiasi vairuotojų, kurių turimų lengvųjų automobilių amžius siekia apie 10–12 metų. „Klientams visuomet pasakome apie riziką vairuoti netvarkingą automobilį ir dauguma mūsų klientų, ypač turinčių šeimą ir vaikų, itin atsakingai žiūri į automobilio remontą ir perka ne pačias pigiausias detales. Jie nori patys jaustis saugiai ir užtikrinti saugumą aplinkiniams“, – kalba autoserviso vadovas.

„Volvo“ automobilius aptarnaujančio autoserviso „Autodiena“ darbų vadovo Stanislavo Konickio teigimu, servise remontuojamų automobilių vidutinis amžius siekia apie 10 metų, o tokių automobilių, kurių vertė yra mažesnė nei 2 tūkst. eurų, pasitaiko retai.

„Neretai mūsų klientai renkasi automobilio remontą, kai neturi kitos išeities, t. y., neleidžia jų finansinės galimybės įsigyti kitą transporto priemonę ir dar galioja turimo automobilio techninė apžiūra. Būna atvejų, kad paaiškėjus didelėms remonto išlaidoms savininkas automobilio netvarko, neatmetu galimybės, kad ir važinėja su techniškai netvarkinga transporto priemone, dar turinčia galiojančią techninę apžiūrą“, – kalba S. Konickis.

V. Jankoit nuomone, vis tik itin susidėvėjusio automobilio vertėtų atsisakyti, nes po remonto tik laikinai pagerėja jo techninė būklė ir tokios transporto priemonės eksploatacija kelia grėsmę eismo dalyviams ir patiems vairuotojams.

Lengvųjų automobilių parkas Lietuvoje vis dar yra ganėtinai senas. „Regitros“ duomenimis, pernai naudoti lengvieji automobiliai sudarė apie 84 proc. visų 2018 metais pirmą kartą registruotų lengvųjų automobilių, o vidutinis automobilio amžius siekė 14,4 metų.

Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių sutvarkymu rūpinasi aplinkosauginius leidimus ir licencijas turintys atliekų tvarkytojai. Gamintojų ir importuotojų asociacija (GIA) kartu su ENTPTA yra sukūrusi senų automobilių tvarkymo sistemą. GIA organizuoja ir finansuoja automobilių ardymo metu susidarančių atliekų (akumuliatorių, amortizatorių, alyvos, filtrų, plastiko, gumos, padangų ir kitų) tinkamą tvarkymą bei užtikrina ES direktyvos, numatančios automobilių atliekų tvarkymą, vykdymą Lietuvoje. Taip užtikrinama, kad automobilių atliekos yra tinkamai sutvarkomos ir nepatenka į aplinką.

Kasmet vykdomų aplinkosauginių projektų „Mes rūšiuojam automobilių atliekas“ ir „Mes rūšiuojam autoservise“ metu jo dalyviai informuojami apie tinkamą automobilių atliekų tvarkymą ir sudaromos palankios šių atliekų pridavimo sąlygos. Taip pat daug dėmesio skiriama eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardytojams šviesti, kad susidarančios atliekos būtų tvarkomos pagal visus reikalavimus ir būtų išvengta neigiamo poveikio aplinkai bei žmonių sveikatai.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode