Sprogimas

Kai kurie vairuotojai automobilius vagims palieka lyg ant lėkštutės

Pernai automobilių vagysčių sumažėjo penktadaliu, tačiau pastarųjų mėnesių statistika itin gąsdinanti: net 7 iš 10 pavogtų automobilių savininkų nepakankamai rūpinosi savo turto saugumu, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pastaruoju metu draudikai fiksuoja išaugusias žalas dėl pavogtų automobilių, kuriuos vagys išsivaro su rakteliais ir net su dokumentais, todėl savininkai perspėjami būti atidesni.

„Pastebime, kad pastaraisiais mėnesiais pasikeitė automobilių vagysčių pobūdis. Nerimą kelia tai, kad net 70 proc. atvejų vagims nereikėjo pastangų įsibraunant į automobilio vidų ar ieškant transporto priemonės dokumentų. 

Šių dienų vairuotojų išsiblaškymo lygį galime įvardinti taip: 42 proc. mūsų užfiksuotų vagysčių įvyko į ilgapirščių rankas patekus automobilio rakteliams, 28 proc. atvejų transporto priemonė buvo pavogta net su dokumentais“, – perspėja BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Vagišių taikinyje – anaiptol ne naujausi automobiliai

Specialistas konstatuoja, kad šalyje išaugęs bendras saugumo pojūtis, įsivyravęs įsitikinimas, jog automobilių nuvarymas nebėra aktuali problema, kai kuriuos žmones paskatino pamiršti net elementariausias saugumo taisykles.

Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2018 m. policijos įstaigos užfiksavo 691 automobilio vagystę – 22 proc. mažiau nei 2017 m., kai ilgapirščiai pasisavino 883 automobilius.

„Akivaizdu, kad susirūpinimo saugumu banga šiuo metu yra atslūgusi. Praeityje liko laikai, kai automobiliai buvo vagiami masiškai, o norint apsisaugoti nuo vagišių būdavo sugalvojama neįtikėtinų priemonių. 

Dabar situacija priešinga – vairuotojai arba yra labai išsiblaškę, arba pernelyg aklai pasitiki savimi ir automobilio signalizacija bei pamiršta, kad profesionalūs vagys veikia žaibiškai ir automobilį gali pavogti akimirksniu. 

Ypač tada, kai jis jiems pateikiamas tarsi ant lėkštutės – su rakteliais ir dokumentais“, – teigia A. Žiukelis.

Atsipalaidavimą, specialisto teigimu, didina ir dar vienas gajus stereotipas, kad vagiami tik nauji, brangūs automobiliai, bei įsitikinimas, jog ne pirmos jaunystės, dėvėti automobiliai vagišių nedomina.

„Toks įsitikinimas, esą kas jau čia vogs tą mano dešimties metų senumo automobilį, yra visai nepamatuotas. Pastaruoju metu daugiausia pavogta pačios populiariausios „Volkswagen“ markės automobilių, ir anaiptol ne naujų.

Taigi rinka tokiems automobiliams bei jų dalims yra, vagišiai randa, kur juos realizuoti, todėl vairuotojų „atsipūtimas“ ne tik glumina, bet ir sukuria daug papildomų problemų bei padaro finansinės žalos“, – sako BTA specialistas.  

Pamiršta elementarią savisaugą

Viena didžiausių problemų pastaruoju metu – vairuotojai raktelius palieka automobilyje arba tiesiog visiems itin gerai matomoje vietoje.

„Nedžiuginanti pastarojo meto tendencija – su rakteliais nuvaryti automobiliai. Galbūt vairuotojai transporto priemonę palieka atsitraukdami tik trumpam, galbūt yra tiesiog neatidūs. 

Vienas klientas automobilį prarado, kai per vakarėlį savo namuose tiesiog nepasirūpino raktelių saugumu, o tuo pasinaudojęs šventėje dalyvavęs vagis galiausiai išvažiavo su jo automobiliu.

Čia tas pats, kas vaikščioti po miestą plačiai atlapota rankine ir paskui stebėtis, kad piniginę pavogė. 

Deja, bet elementarių savisaugos taisyklių negalima pamiršti niekada: visi daiktai turi būti savo vietoje, prižiūrėti ir saugūs, nes kitaip jie tarnauja kaip masalas piktavaliams“, – sako A. Žiukelis.

Automobiliuose vis dar vežiojami dokumentai

Pastarųjų mėnesių vagystės atskleidžia ir dar vieną tendenciją: nors to ir nebėra reikalaujama, automobiliuose vis dar vežiojamasi vairuotojo pažymėjimą, registracijos ir techninės apžiūros liudijimus, privalomojo draudimo polisą.

„Policijos pareigūnams turint galimybę nuotoliniu būdu patikrinti vairuotojo pareigingumą, rodos, daiktadėžėje turėjo likti tik eismo įvykio deklaracija, bet pasirodo, kad vairuotojai dokumentus taip ir paliko automobiliuose. 

Vagims tai tas pats, kaip būti į kelią išlydėtiems su lauktuvėmis, taip jiems tampa kur kas lengviau užmaskuoti nusikaltimo faktą. Be to, atsiranda didelė asmeninių duomenų nutekėjimo ir neteisėto panaudojimo tikimybė“, – sako A. Žiukelis.

Pasak jo, verta peržiūrėti automobilyje iš įpročio tebelaikomus dokumentus ir įvertinti, ar jiems ten tikrai vieta. Vežiotis tai, kas nėra būtina, tikrai neverta.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode