Sprogimas

„Tesla“ įsigijo ultrakondensatorių ir baterijų gamintoją „Maxwell“

„Tesla“ nėra pagarsėjusi kitų firmų įsigijimais, bet dabar sužinojome, kad jie sutarė įsigyti Kalifornijoje įsikūrusią ultrakondensatorių ir baterijų komponentų gamintoją „Maxwell“.

Kol kas tai – penktasis automobilių gamintojo svarbus pirkinys. Visų akcijų perdavimą sausio 4 d. paskelbė „Maxwell“ ir susisiekėme su „Tesla“, prašydami patvirtinti naujieną.

„Tesla“ patvirtino, kas susitarimas su kompanija pasiektas ir pakomentavo: „Visad ieškome potencialių pirkinių, kurie būtų naudingi verslui ir remtų „Tesla“ misiją paspartinti pasaulio perėjimą prie atsinaujinančios energijos.”

„Maxwell“ kompanija geriausiai žinoma kaip ultrakondensatorių gamintoja o neseniai taip pat kalbėjo apie baterijų sausų elektrodų technologiją.

„Maxwell“ prezidentas ir CEO dr. Franzas Finkas, komentuodamas susitarimą, sakė: „Labai džiaugiamės dėl šiandienos pranešimo, kad „Tesla“ sutiko įsigyti „Maxwell“. „Tesla“ yra gerbiama ir pasaulinio lygio inovacijų kompanija, siekianti ir mūsų siekiamo tvaresnės ateities tikslo. Tikime, kad šis sandoris geriausiai atitinka „Maxwell“ akcininkų interesus ir suteikia investuotojams galimybę dalyvauti „Tesla“ tvaraus transporto ir energijos spartesnio įgyvendinimo misijoje.”

Praeitą savaitę, uždarant biržą, „Maxwell“ akcijos kainavo kiek daugiau nei 3 JAV dolerius už akciją, o bendra vertė siekė 140 milijonų dolerių. „Tesla“ sutiko įsigyti kompaniją, mokėdama po 4,75 dolerio už akciją, tad sandorio vertė viršijo 200 milijonų.

Kompanija įsikūrusi San Diego ir turi maždaug 380 darbuotojų. „Maxwell“ apie potencialią „strateginę partnerystę“ kalbėjo keletą mėnesių savo darbuose susijusiose su sauso elektrodo technologija.

Be šios naujos technologijos, kompanija turi ir ultrakondensatorių verslą. Per pirmuosius 9 praėjusių metų mėnesius ji skelbė apie 91 mln. dolerių pajamas.

„Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas į Kaliforniją pirmą kartą atsikraustė dešimtajame dešimtmetyje, siekdamas įgyti doktorantūrą ultrakondensatorių srityje, tačiau netrukus šias pastangas nutraukė, pradėdamas interneto kompaniją. Šios technologijos elektromobilių gamintoja niekada nepriėmė, buvo pasirinktos Li-ion baterijos.

Bet faktas, kad „Tesla“ įsigijo „Maxwell“, gali būti menkai susijęs su ultrakondensatoriais. Automobilių gamintoją gali labiau dominti „Maxwell“ pastaruoju metu populiarinama sauso elektrodo technologija.

„Maxwell“ teigia, kad naudojant jos elektrodus, dabartiniuose elementuose galima pasiekti didesnį nei 300 Wh/kg energijos tankį, o planuose – didesnis nei 500 Wh/kg.

Tai būtų ženklus patobulinimas, lyginant su dabartinėmis „Tesla“ naudojamomis baterijomis ir galėtų užtikrinti tolimesnį įveikiamą atstumą arba mažesnį svorį, bet tai netgi nėra patraukliausias „Maxwell“ sausų elektrodų pranašumas.

Jie teigia, kad tai turėtų supaprastinti gamybos procesą ir taip 10 – 20 proc. sumažinti kaštus, lyginant su geriausiomis šlapio elektrodo versijomis ir baterijų gyvavimą pratęstų iki 2 kartų.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode