Sprogimas

Metamfetamino gamyklą Raseinių rajone įkūrusių vyrų laukia teismas

Šiaulių apygardos prokuratūroje baigta didelės apimties baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu psichotropinių medžiagų kiekiu ir pirmos kategorijos psichotropinių medžiagų pirmtakais (prekursoriais), įrenginių psichotropinėms medžiagoms gaminti gaminimo ir laikymo pagal LR BK 260 str. 3 d., 266 str. 3 d., 262 str. pareikšti 34-erių raseiniškiui R. P. ir dviem Raseinių rajono gyventojams – 39-erių K. N. ir 41-erių N. J. Pastarajam kaltinimai pareikšti ir dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei šaudmenimis. K. N. teisme taip pat privalės atsakyti dėl disponavimo sprogstamąja medžiaga, R. P – dėl disponavimo nedideliu narkotinių medžiagų kiekiu neturint tikslo jų platinti. Dar vienas, 59-erių raseiniškis A. P. yra kaltinamas neteisėtu fizinio asmens dokumentų įgijimu ir laikymu.

Ikiteisminį tyrimą atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, tyrimui vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Remiantis ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2017–2020 metais raseiniškis R. P., įtariama, organizavo labai didelio kiekio psichotropinės medžiagos – metamfetamino – gamybą ir jo platinimą. Turimais duomenimis, į šią nusikalstamą veiką vyras galėjo įtraukti du pažįstamus asmenis – K. N. ir N. J. Kriminalinės žvalgybos duomenimis, metamfetamino gamyba buvo pradėta Raseinių rajone esančiuose ūkiniuose pastatuose, kurie priklausė K. N. Manoma, kad minėtuose pastatuose visi trys kaltinamieji neteisėtai pagamino aparatus ir kitus įrenginius, reikalingus psichotropinėms medžiagoms gaminti.

Įtariama, kad K. N. ir N. J., vykdydami susitarimą su R. P., minėtoje sodyboje pagamino ir laikė labai didelį kiekį – ne mažiau kaip 3,8 kg pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako (prekursoriaus), naudojamo psichotropinių medžiagų amfetamino ir metamfetamino gamybai.

Tyrimo duomenimis, K. N. ir N. J. galimai pagamino ir laikė labai didelį kiekį psichotropinių medžiagų: ne mažiau kaip 31 kg metamfetamino, 0,08 g amfetamino ir tabletes, kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 22 g metamfetamino ir ne mažiau kaip 72 g MDMA ekstazio.

Atlikus didelės apimties kompleksinius tyrimo veiksmus, 2020 metais Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai Raseinių mieste sulaikė kaltinamuosius ir paėmė psichotropines medžiagas. Atlikus kratas, policijos pareigūnai N. J. priklausančiame ūkiniame pastate taip pat rado neteisėtai laikomą revolverį ir 5 šovinius, K. N. sodyboje – 106 g neteisėtai laikomos sprogstamosios medžiagos, pas R. P. – nedidelį kiekį – 0,15 g narkotinės medžiagos – kanapių antžeminių dalių. Pas įmonės, kurioje dirbo R. P., direktorių A. P. kratos metu rasti neteisėtai laikomi svetimų asmenų dokumentai – pasas bei vairuotojo pažymėjimas.

Tyrimo metu A. P. savo kaltę pripažino iš dalies, N. J. ir K. N. pripažino visiškai, R. P. kaltės klausimu nepasisakė. Kaltinamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai beišvykti, dokumentų paėmimai, įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, užstatas.

Baudžiamasis kodeksas už neteisėtą labai didelį kiekį pirmos kategorijos psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) gamybą, laikymą ir realizavimą numato laisvės atėmimą nuo šešerių iki dešimties metų. Už neteisėtą labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų gaminimą ir laikymą baudžiama laisvės atėmimu nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

LR Prokuratūros nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode