Sprogimas

Daugiau sergančiųjų inkstų nepakankamumu sulaukia pagalbos

Šiuolaikinės medicinos galimybės ir augantis finansavimas leidžia išgelbėti vis daugiau žmonių, sergančių inkstų nepakankamumu, gyvybių. Tuo tikslu skiriama vis daugiau lėšų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) dializės procedūroms apmokėti, inkstų transplantacijos operacijoms atlikti. Tokio gydymo prireikia, kai žmogaus inkstai pilnavertiškai nebefunkcionuoja ir nepašalina iš organizmo nereikalingų medžiagų.
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktoriaus Viačeslavo Zakso  teigimu, inkstų nepakankamumu sergantiems žmonėms pirmiausia atliekamos dializės procedūros – hemodializė arba peritoninė dializė, kitaip tariant, pakaitinė inkstų terapija.
„Hemodializės procedūra atliekama tik gydymo įstaigoje, o peritoninė dializė atliekama namų sąlygomis. Esant tam tikroms sudėtingoms sveikatos būklėms, tokios procedūros turi būti atliekamos nuolat, nes jas nutraukus kyla grėsmė gyvybei. Dializė – labai svarbus pakaitinės inkstų terapijos metodas, taikomas tada, kai nustoja funkcionuoti abu inkstai. Juk inkstai – gyvybiškai svarbus organas, todėl tokiais atvejais – vienintelė galimybė išgyventi – pradėti dializės procedūras arba atlikti inksto persodinimo operaciją. Į šių žmonių gretas gali patekti bet kas – tiek vaikai, tiek dirbantys ar besimokantys žmonės“, – sako V. Zaksas.
Jo teigimu, 2015 m. ambulatoriškai hemodializės paslaugas gavo daugiau kaip 1,7 tūkst. pacientų, už šias paslaugas sumokėta daugiau kaip 19 mln. Eur. Na, o peritoninės dializės tirpalams įsigyti skiriama vis daugiau PSDF lėšų. 2016 m. peritoninės dializės tirpalams apmokėti planuojama išleisti apie 1,9 mln. Eur, o 2015 m. tam panaudota 1,6 mln. Eur.
„Žmonėms dializės procedūros reikalingos, kad galėtų tęsti darbą ar mokslą, gyventi pilnavertį gyvenimą. Tuo tarpu inkstų transplantacija – paskutinis gydymo etapas, laukiantis po sudėtingų dializės procedūrų“, – sako V. Zaksas.
VLK duomenimis, kasmet vis didesniam žmonių skaičiui, sergančių inkstų nepakankamumu, atliekamos transplantacijos operacijos ir jie grįžta į pilnavertį gyvenimą. 2014 m. atlikta 70 inkstų transplantacijos operacijų, 2015 m. – 115, o per 9 šių metų mėnesius jau atliktos 97 tokios operacijos.
Tai ne tik labai sudėtingas, bet ir brangus gydymas, kai vidutinė vieno gydymo kaina siekia 17,6 tūkst. Eur PSDF lėšų. Žmonėms svarbu žinoti, kad ligonių kasos apmoka privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustų pacientų gydymą ir už jį nereikia mokėti. Visgi, jei pacientas būtų nedraustas, toks gydymas jam gali kainuoti labai brangiai. 


Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode