Sprogimas

ES nutukimo tyrimas: pirmauja Malta ir Latvija, liekniausi – rumunai

 Maltoje yra didžiausia nutukusių suaugusių žmonių proporcija Europoje, o Rumunijoje tokių žmonių procentas yra mažiausias, rodo ketvirtadienį paskelbti ES duomenys.

Vertinant padėtį visoje ES,  kiek mažiau nei šeštadalis Bendrijoje gyvenančių suaugusiųjų – 15,9 proc. - yra nutukę, paskelbė ES statistikos agentūra „Eurostat“. Jos pranešime sakoma, kad šis skaičius yra didesnis vyresnių ir mažiau išsilavinusių europiečių grupėje.

Viduržemio jūros salą Maltą, kur 26 proc. suaugusiųjų yra nutukę, ši visuomenės sveikatos problema, regis veikia labiausiai. Po jos eina Latvija ir Vengrija.

Penktoje vietoje (20,1 proc.) yra Didžioji Britanija, kuri, kaip rodo praėjusią savaitę paskelbti Eurostato duomenys, pirmauja pagal rekomenduojamų penkių porcijų vaisių ir daržovių per dieną suvartojimą.

Rumunijai ne taip gerai sekasi vartoti daržoves – tame sąraše ji buvo paskutinė - bet joje gyvenančių nutukusių žmonių dalis yra mažiausia Europoje (9,4 procento). Nuo jos šiek tiek atsilieka Italija (10,7 proc.) ir Nyderlandai (13,3 procento).

„Išskyrus 75 metų amžiaus ir vyresnius žmones, kuo vyresnio amžiaus grupė, tuo didesnė nutukusių žmonių dalis“, - sakoma „Eurostat“ pareiškime. Tik 5,7 proc. 18-24 metų žmonių yra nutukę, o 65-74 metų grupėje tokių žmonių yra 22,1 procento.

Taip pat yra aiškus ryšys tarp išsilavinimo ir nutukimo: beveik penktadalis žmonių žemiausios kvalifikacijos grupėje yra nutukę, o turinčiųjų aukštesnįjį išsilavinimą grupėje tokių žmonių yra 11,5 procento.

„Eurostat“ nutukusiais laiko žmones, kurių kūno masės indeksas (KMI) didesnis nei 30.

Nutukimą medicinos specialistai sieja su virtine sveikatos problemų, tarp jų didesne širdies ligos, diabeto ir kai kurių vėžinių susirgimų rizika.

Nuo 1980 metų nutukusių žmonių dalis tarp viso pasaulio gyventojų padvigubėjo, nurodo Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO).

 Paryžius, spalio 20 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode