Sprogimas

Tėveliai, pasirūpinkite plačiomis savo vaikų šypsenomis

Gražūs ir sveiki dantys yra kiekvieno žmogaus vizitinė kortelė. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ragina visus tėvelius pasirūpinti gražiomis vaikų šypsenomis ir padengti jų dantis silantais, apsaugosiančiais nuo ėduonies.
 
Silantai – tai speciali plombinė medžiaga, kuria padengiami krūminiai vaikų dantys.

 


 
„Vaikų nuolatinius krūminius dantis nemokamai silantais padengti gali gydytojai odontologai arba burnos higienistai, dirbantys gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su ligonių kasomis dėl šių paslaugų teikimo. Vaikų krūminių dantų silantavimo prevencinė programa skirta vaikams nuo 6 iki 14 metų“, – sako VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė.
 
Būtina atkreipti dėmesį, kad silantais gali būti dengiami tik nesugedę ir ėduonies nepažeisti dantys. Jei vaiko dantis pažeidžia ėduonis, tuomet silantuoti jau per vėlu, tokiu atveju dantis reikia gydyti.
 
Silantavimas – tai visiškai neskausminga procedūra. Dantų paviršius nuvalomas, apdorojamas specialia pasta ir padengiamas silantu, kuris sukietinamas panaudojant specialią šviesą.
 
Rekomenduojama silantais padengti vos tik išdygusius krūminius dantis, nes tuomet jie yra dar sveiki. Sveiki dantys yra labai jautrūs ėduonies atsiradimui ir ilgiau uždelsus silantuoti gali būti per vėlu.
 
Praėjus keliems mėnesiams nuo pirmojo dantų silantavimo reikia vėl apsilankyti pas odontologą ir pasitikrinti dantis. Jei silantas iškrenta, procedūra atliekama iš naujo.
 
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 60–90 proc. vaikų susiduria su dantų problemomis, todėl labai svarbu dantimis pasirūpinti kuo anksčiau. Vaikų krūminių dantų silantavimo prevencinė programa Lietuvoje PSDF lėšomis finansuojama nuo 2005 metų. Kasmet šiai programai skiriama daugiau nei pusė milijono eurų.

Irena DŽIUŽAITĖ
Valstybinės ligonių kasa

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode