Sprogimas

Sergate katarakta? Nedelskite

Kiekvienas žmogus turi rūpintis savo akimis, nes rega – vienas svarbiausių žmogaus jutimų. Tačiau yra tokių akių ligų, kurios regėjimą gali atimti. Viena iš jų – katarakta.

Kas yra katarakta ir kodėl ji išsivysto?

Katarakta (akies lęšiuko sudrumstėjimas) – akių liga, išsivystanti dėl lęšiuko skaidrumo sumažėjimo, drumsčių formavimosi. Katarakta gali būti klasifikuojama į senatvinę, trauminę, toksinę ir kt. rūšis. Didžiausią dalį sudaro įgytoji – taip vadinamoji senatvinė katarakta. Pastebėta, jog dažniausiai liga pasireiškia vyresniems nei 50 metų asmenims, labiau paplitusi moterų tarpe. Jaunesniems žmonėms katarakta gali išsivystyti kaip kitų ligų komplikacija (pvz.: diabeto), pasireikšti asmenims, vartojantiems kortikosteroidus, patyrusiems akies traumą, dirbantiems kenksmingomis sąlygomis ir kt.

Kokie kataraktos simptomai?

Katarakta pirminėse stadijose pasireiškia susilpnėjusiu regėjimu. Žmogus mato neryškiai – tarsi pro nešvarų stiklą, vaizdai atrodo susilieję, drumzlini, išsikraipo spalvos, dingsta kontrastinis matymas. Kad ir kokius akinius užsidėtų – matymas nepagerėja. Kartais daiktai dvigubinasi ar būna matomi gelsvame fone. Ligai progresuojant rūkas akyse didėja, darosi sunku skaityti, vairuoti automobilį, atsiranda trukdžiai norint užsiimti įprasta veikla. Galiausiai išlieka tik šviesos jutimas, regėjimas išnyksta.

Kaip gydoma katarakta?

Šiuo metu kataraktos gydymas yra tik chirurginis: atliekama operacija, kurios metu drumstas lęšiukas ultragarsu suskaldomas ir išsiurbiamas, o į jo vietą įstatomas dirbtinis. Medikamentinio ligos gydymo nėra. Anksčiau atliekant kataraktos operaciją tekdavo akyje padaryti gana didelį pjūvį, kurį susiuvus, ragenos randas gydavo apie pusę metų. Tuo tarpu dabar, naudojant šiuolaikišką mikrochirurginę įrangą – fakoemulsifikatorių, pro 2-3 mm dydžio pjūvį išsiurbiamas sudrumstėjęs ir vietoj jo implantuojamas dirbtinis lęšiukas. Pjūviai labai maži, jų siūti nereikia.

Žmonių reakcija išgirdus, kad reikės operuoti akį būna labai skirtinga. Vien pats žodis – operacija pacientus gąsdina, tačiau šiuolaikinių technologijų dėka kataraktos operacija tapo labai saugi, neskausminga ir efektyvi.

Kodėl pastebėjus pirminius kataraktos požymius reikėtų kreiptis į gydytoją?

Dažnai žmonės mano, jog kataraktos operaciją galima atidėti vėlesniam laikui ir į gydytoją kreipiasi tik likus šviesos jutimui, tačiau labai svarbu, kad pacientas į gydytoją kreiptųsi laiku. Jei katarakta operuojama pradinėse stadijose – operacija paprastai užtrunka apie 30 min., vietiškai – vaistų pagalba nujautrinant akį. Po operacijos nereikalingas stacionarus gydymas, o regėjimas dažniausiai atsistato per keletą dienų. Tuo tarpu atstatyti regėjimą vėlyvosiose kataraktos stadijose – įmanoma, tačiau tokios operacijos eiga visada sunkesnė, padidėja pooperacinių komplikacijų rizika, regėjimas atsistato per ilgesnį laikotarpį.

Modernios ir saugios operacijos.

Akių chirurgijos centre operacijos atliekamos pasitelkiant gydytojų meistriškumą bei naujas technologijas. Operacijas atlieka savo srities profesionalai – gyd. Saulius Ačas, Algirdas Šidlauskas ir Vytautas Jašinskas. Tai aukščiausios kvalifikacijos specialistai, kurie atliko šimtus kataraktos operacijų. Akių chirurgijos centre dirbantys gydytojai aprūpinti modernia diagnostine ir operacine įranga, kokybiškomis priemonėmis. Jei katarakta vargina jus ar jūsų artimuosius – patikėkite savo regos problemas šios srities profesionalams.

Visus, kuriems gydytojai diagnozavo kataraktą ir reikia atlikti operaciją, kviečiame į „Akių chirurgijos centrą“, esantį Savanorių pr. 66, Kaune. Šiuolaikinė mikrochirurginė įranga, kokybiškos priemonės, profesionali patyrusių specialistų komanda padės pasiekti puikių rezultatų. Registruokitės telefonu (8 37) 750 805. www.akiuchirurgija.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode