Sprogimas

Kaip apsisaugoti nuo mirtinos ligos – erkinio encefalito?

Kai už lango vasara, norisi pasivaikščioti gamtoje, taip pat prasidėjus mėlynių sezonui, vis daugiau žmonių skuba į miškus rinkti uogų, tačiau erkės slepiasi ne tik tankiuose miškuose, bet ir miestų parkuose. Siekiant išvengti užsikrėtimo liga, rekomenduojama grįžus iš miško ar parko gerai apžiūrėti visą kūną, naudoti repelentus nuo erkių, tačiau skiepai yra veiksmingiausia apsauga nuo erkinio encefalito. Į svarbiausius klausimus apie vakcinaciją padėjo atsakyti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė Eglė Savickienė.

Šalutiniai poveikiai pasiskiepijus

Kiekvienas imuninis vaistinis gali sukelti šalutinį poveikį arba kitaip dar vadinamą nepageidaujamą reakciją į vakciną, tačiau jis pasireiškia ne visiems pacientams. Vakcinų sukelta nepageidaujama reakcija yra normali žmogaus organizmo reakcija į vakciną, kuriai reikia būti pasiruošus. Kadangi kiekvienas žmogus yra individualus, tad ir atsakas į tą pačią vakciną gali būti skirtingas. Labai sunku iš anksto numatyti, ar skiepytas asmuo patirs nepageidaujamą reakciją. Dažniausiai po erkinio encefalito registruojamos vietinės reakcijos – patinimas, paraudimas, skausmingumas ar sukietėjimas dūrio vietoje. Taip pat gali būti ir bendro pobūdžio reakcijos – pakilusi temperatūra, galvos skausmas.

Kiek laiko po skiepo išlieka imunitetas?

Po pirminio vakcinacijos kurso turi būti periodiškai atliekamos palaikomosios vakcinos dozės, kurios skiriamos, siekiant sustiprinti ir prailginti imunitetą. Pirma erkinio encefalito revakcinacijos dozė skiriama praėjus trims metams po pirminio vakcinacijos kurso, vėliau reikia revakcinuotis kas 3-5 metus, sustiprinančiųjų dozių įskiepijimo intervalai gali būti skirtingi, priklausomai nuo vakcinos gamintojo ir skiepijamo asmens amžiaus, ir nurodomi vakcinos informaciniame lapelyje.

Vakcinos nuo erkinio encefalito ir skiepo nuo COVID-19 ryšys

Tarp COVID-19 ir erkinio encefalito infekcijų reikalinga išlaikyti 14 dienų intervalą tarp vakcinacijos, kadangi COVID-19 imuninių vaistinių preparatų charakteristikos santraukose nurodyta, kad minėtų vakcinų vartojimas kartu su kitomis vakcinomis netirtas. Remiantis JAV Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir prevencijos centro bei Pasaulio sveikatos organizacijos teikiamomis rekomendacijomis, rekomenduojama nesiskiepyti kita vakcina 14 dienų prieš arba po to, kai asmuo skiepijamas COVID-19 vakcina, nes dar nėra pakankamai duomenų apie COVID-19 vakcinų, vartojamų kartu su kitomis vakcinomis, saugumą ir veiksmingumą.

Kokie argumentai teigtų, kad skiepas nuo erkinio encefalito yra saugus?

Pirma, 100% veiksmingų vakcinų nėra. Kad erkinio encefalito vakcinos būtų saugios jose esantys virusai yra nužudomi ar susilpninami. Lietuvoje nuo erkinio encefalito skiepijama inaktyvuotomis vakcinomis t.y. vakcinos, kuriose yra neaktyvus mikroorganizmas ar jo komponentai, kurie žmogaus organizme negali daugintis ir negali sukelti infekcijos. Be to, patikimam imunitetui prieš erkinį encefalitą susidaryti vienos injekcijos neužtenka. Iš tiesų norintiesiems apsisaugoti nuo erkinio encefalito reikėtų nepamiršti, kad imunitetas šiam virusui susidaro tik po trijų vakcinų.

Kur galima pasiskiepyti?

Skiepai nėra apmokami Valstybinės ligonių kasos, tačiau skirti nedidelę suma skiepams tikrai verta. Pasiskiepyti galima tam tikrose vaistinėse (kuriose vaistinėse vyksta vakcinacija, galima pasitikrinti internete), taip pat visose poliklinikose bei privačiose klinikose. Skiepų kaina visose įstaigose skiriasi, tačiau viena dozė kainuoja apie 30 eurų.

Liga pažeidžia galvos smegenis

Erkinis encefalitas yra sunki gamtinė virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso ir pažeidžianti galvos smegenis ar periferinius nervus. ULAC duomenimis, mirštamumas nuo erkinio encefalito siekia 0,5-4%. Trečdalis persirgusių žmonių nevisiškai pasveiksta. Jie turi liekamuosius ligos reiškinius: negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, padidėjęs jautrumas, nuolatiniai galvos skausmai, o rečiau paralyžius.

Erkinis encefalitas gali suluošinti žmogų visam gyvenimui

Po pirmosios fazės yra tariamojo pasveikimo periodas, o po jo 1/3 užkrėstųjų atsiranda nervų sistemos pažeidimas. Atsiranda meningitui būdingi simptomai, traukuliai, kaklo, pečių lanko raumenų paralyžiai, kurie suluošina žmogų visam gyvenimui.

Ką daryti įsisiurbus erkei?

Erkinio encefalito virusas perduodamas per erkių seiles, todėl liga susergama vos jai įkandus. Jei erkė įsisiurbusi ilgiau, tuomet atsiranda rizika susirgti ir Laimo liga. Įkandimo vietos negalima tepti jokiais tepalai, erkę reikia traukti paėmus kuo arčiau jos galvutės su pincetu. Erkę reikia suimti kuo arčiau odos, staigiu judesiu, jokiu būdu nesukioti. Pašalinus erkę tą vietą reikia dezinfekuoti.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode