Sprogimas

Keičiasi tvarka, kada medicininės reabilitacijos siunčiamiems pacientams nebereikės atlikti COVID-19 testo

reabilSveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad nuo šiol pacientams, siunčiamiems medicininės reabilitacijos arba stacionarinės psichosocialinės reabilitacijos paslaugoms, nereikės atlikti COVID-19 (PGR) testo, jei jis ar jį slaugyti, prižiūrėti liekantys asmenys yra persirgę COVID-19 liga. Svarbu, kad nuo teigiamo tyrimo rezultato turi praeiti ne daugiau kaip 180 dienų bei šį laikotarpį negali turėti koronaviruso ligai būdingų simptomų ir epidemiologinių kriterijų. Taip pat tyrimas neatliekamas paskiepytiems viena iš koronaviruso infekcijos vakcinų ir praėjus vakcinų specifikacijose nustatytam terminui. 

Asmenims, siunčiamiems medicininės reabilitacijos ar liekantiems slaugyti bei prižiūrėti pacientą, koronaviruso tyrimas nėra atliekamas, praėjus vienai savaitei nuo „Comirnaty“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą, praėjus 2 savaitėms nuo „COVID-19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo ar „COVID-19 Vaccine Moderna“ antrosios dozės suleidimo, taip pat praėjus 15 dienų nuo antrosios „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo. 

Šis sprendimas taikomas nepriklausomai nuo to, ar pacientas vyksta tiesiai iš stacionaro, ar iš namų. 

Jei viruso tyrimas turi būti atliekamas, tokiu atveju ėminys turi būti paimamas ne daugiau kaip 72 val. iki atvykimo medicininės reabilitacijos arba stacionarinės psichosocialinės reabilitacijos paslaugoms:

  • jei vykstama iš ligoninės viruso ėminys paimamas ligoninėje; 
  • jei vykstama iš namų ar kitos gyvenamosios vietos ėminys viruso tyrimui ėminys gali būti paimamas Šeimos medicinos paslaugas teikiančioje įstaigoje, mobiliajame punkte, tokiu atveju asmuo atlikti tyrimo registruojasi per Karštąją liniją 1808, elektroniniu būdu adresu: https://selfreg.myhybridlab.com, pats užpildydamas elektroninę registracijos formą, arba jį savivaldybės nustatyta tvarka užregistruoja pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovo paskirtas specialistas. Jei vykstant iš namų ar kitos gyvenamosios vietos tyrimas nebuvo atliktas, ėminys dėl COVID-19 ligos turi būti paimamas medicininės reabilitacijos arba stacionarines psichosocialinės reabilitacijos paslaugas teikiančioje įstaigoje.

Be to, naujai patvirtintame apraše nurodoma, kad kai koronaviruso infekcijos tyrimas atliekamas medicininės reabilitacijos arba stacionarines psichosocialinės reabilitacijos paslaugas teikiančioje įstaigoje, pacientas atskiriamas nuo kitų pacientų laikotarpiui, kol bus gautas COVID-19 tyrimo atsakymas.

Ministerija primena, kad pacientai, persirgę COVID-19 liga, gydytojo siuntimu gali gauti stacionarinės arba ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugas. 

Reabilitacija persirgusiems asmenims bus suteikta ne vėliau nei praėjus 3 mėnesiams po aktyvaus gydymo stacionare. COVID-19 ligos atveju pirmojo medicininės reabilitacijos etapo paslaugų, prieš skiriant medicininę reabilitaciją, teikti nereikia.

Medicininės reabilitacijos paslaugos persirgus COVID-19 skiriamos, atsižvelgiant ne tik į paciento diagnozę, bet ir į biosocialinių funkcijų sutrikimo laipsnį – tokių kaip elgesio kontrolė, orientacijos, judėjimo sutrikimai, iššūkiai priimant ir perduodant informaciją ir kitos. Tai reiškia, kad tik fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, visapusiškai įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali skirti atitinkamą medicininį reabilitacinį gydymą.

Svarbu pažymėti, kad siuntimai medicininės reabilitacijos paslaugoms, teikiamoms po COVID-19 ligos, neribojami ir nėra įtraukiami į sutartyje su teritorine ligonių kasa nustatytą bendrą asmens sveikatos priežiūros įstaigai skiriamų medicininės reabilitacijos siuntimų skaičių.

SAM primena, kad asmenys, kurių būklė neatitinka ministro įsakymo nustatytų kriterijų dėl medicininės reabilitacijos skyrimo, bet jaučiantys koronaviruso infekcijos pasekmes, gali gauti pirmojo medicininės reabilitacijos etapo paslaugas platesne apimtimi – masažą, kineziterapiją, ergoterapiją ir fizioterapiją. Šios paslaugos gali būti skiriamos iš karto, kai tik tai leidžia paciento sveikatos būklė. 

Visos šios medicininės reabilitacijos paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. 

Patvirtintas aprašas čia

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode