Sprogimas

Lietuvos gyventojams didės psichologinės pagalbos paslaugų prieinamumas

didesBlogėjant šalies gyventojų psichologinei savijautai ir augant žmonių, besikreipiančių į psichologus dėl nerimo ir streso, skaičiui, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) didina psichologinės pagalbos paslaugų prieinamumą. Tam numatyta skirti daugiau nei 2,5 mln. eurų iš privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų ir sudaryti galimybę psichikos sveikatos centruose visoje Lietuvoje papildomai įdarbinti apie 118 medicinos psichologų. 

Psichikos sveikatos centruose šalies gyventojai paslaugas gali gauti nemokamai, o šeimos gydytojo siuntimas šių paslaugų gavimui nėra reikalingas. Medicinos psichologas, teikdamas paslaugas psichikos sveikatos centre, dirba kartu su gydytoju psichiatru ar gydytoju vaikų ir paauglių psichiatru, socialiniu darbuotoju ir psichikos sveikatos slaugytoju.

Psichiatro ar medicinos psichologo konsultacijos teikiamos tiek tiesioginio kontakto būdu, tiek nuotoliniu būdu. Norint užsiregistruoti šių specialistų konsultacijai, reikia kreiptis į psichikos sveikatos centro, prie kurio esate prisiregistravę registratūrą arba registruotis internetu, jei sveikatos priežiūros įstaiga yra numačiusi tokią galimybę. 

Psichikos sveikatos centrų sąrašą ir kontaktus galima rasti  psichologinės pagalbos platformoje pagalbasau.lt. Šioje internetinė platformoje gyventojai taip pat  gali rasti aktualią ir patikimą informaciją apie emocinę sveikatą bei prieinamą psichologinę pagalbą.

Taip pat 2020 m. įsteigta emocinės pagalbos linija 1809, kuri vienija emocinę paramą teikiančias linijas: Vilties liniją, Pagalbos moterims liniją, Jaunimo liniją, Vaikų liniją, tėvų liniją ir Sidabrinę liniją. Šiose linijose emocinę paramą teikia specialiai, tam paruošti savanoriai ir psichologai.  

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode