Sprogimas

Lietuva raginama laikytis tarptautinių įsipareigojimų

Nuo 2010 m. Lietuvos Respublikoje visiškai įsigaliojo Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencija, kurią LR Seimas ratifikavo 2004 m. Vilniuje spalio 19-21 d. susirinkę Europos šalių tabako kontrolės politikos ir rūkymo prevencijos ekspertai atkreipia dėmesį, kad Lietuva jau ilgą laiką pažeidinėja minėtą tarptautinį susitarimą. Pastarojo tikslas apsaugoti sveikatos politiką nuo komercinių ir kitų tabako pramonės interesų, visiškai uždrausti tabako gaminių reklamą ir rėmimą bei nedelsiant ratifikuoti Konvencijos Protokolą dėl neteisėtos prekybos tabako gaminiais panaikinimo.

Nesilaikydama tarptautinių įsipareigojimų Lietuva toleruoja tabako gamintojų teikiamą paramą mokslo institucijoms, jaunimo ir kultūros projektams, LR Finansų ministerijos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos pasirašytas sutartis su tabako gamintojais, premijas mokamas pareigūnams už atskleistus kontrabandos atvejus.

Tokie Konvencijos pažeidimai sudaro sąlygas tabako pramonei tiesiogiai veikti tabako kontrolės politiką Lietuvoje, vilkinti veiksmingų priemonių įdiegimą.

„Susipažinome su išsamia Lietuvos tabako kontrolės politikos ir rūkymo situacijos apžvalga. Panašu, kad Lietuvoje tabako kontrolės politika per menkai apsaugota nuo tabako pramonės daromos įtakos, nors tarptautiniai dokumentai įpareigoja valstybes pašalinti tabako pramonę iš sprendimų priėmimo procesų, uždrausti rėmimą ir reklamą. “ - teigia Francisco Rodriguez Lozano, Europos tabako prevencijos tinklo (ENSP) prezidentas.

Į Lietuvą susirinkę ekspertai ragina LR Seimą kuo greičiau ratifikuoti papildomą Konvencijos Protokolą Dėl neteisėtos prekybos tabako gaminiais panaikinimo. Protokolo tikslas - tarptautinėmis pastangomis sustabdyti ir panaikinti visų rūšių neteisėtą prekybą tabako gaminiais, o jo ratifikavimo laukiama nuo 2013 m. rugsėjo, kuomet šis Protokolas buvo pasirašytas. Nors įstatymo projektui nebuvo pateikta jokių pastabų, Protokolas vis dar neratifikuotas.

„Lietuvoje turime labai keistą situaciją. Politikai mojuoja iš pramonės gautomis ataskaitomis ir tyrimais, nors įrodyta, kad jų vykdomos viešųjų ryšių kampanijos, suklastoti mokslinių tyrimų duomenys, nupirktos ekspertų nuomonės, agresyvus lobizmas turi vienintelį tikslą - sukompromituoti veiksmingas rūkymo mažinimo priemones. Politikai negali sėdėti už vieno derybų stalo su pramonės, kuri neša šaliai milžiniškus nuostolius, atstovais, ginančiais tik savo verslo interesus“. – teigia NTAKK prezidentas prof. Aurelijus Veryga. - „Ratifikavus Konvencijos Protokolą dėl neteisėtos prekybos tabako gaminiais ir jam įsigaliojus, būtų įdiegtas specialus tabako pakuočių žymėjimas ir prekių atsekamumo sistema. Tokiu atveju pramonė prarastų galimybę slėpti realų pagaminamos produkcijos kiekį, būtų sunkiau dalyvauti nusikalstamos kontrabandos schemose, verslas taptų skaidresnis.“

Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė pasidžiaugė, kad Lietuvos tarptautinis bendradarbiavimas tabako kontrolės srityje plečiasi. Pasaulio sveikatos organizacijos strateginiame veiksmų plane raginama kovoti su nelegalia tabako apyvarta. „Jeigu nors 2 proc. pavyktų sumažinti nelegalių cigarečių rūkymą, išgelbėtume 38 tūkst. gyvybių. Tai geriausian investicija.“ – teigia Ingrida Zurlytė.

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode