Parama dėkojame




Sprogimas

Asmens sveikatos priežiūros įstaigose neišvengta pažeidimų

 

Kiekvienas iš mūsų daugiau ar mažiau naudojasi asmens sveikatos priežiūros įstaigų teikiamomis paslaugomis ir viliasi, kad paslauga bus saugi ir suteikta nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai 2015-2016 metais atliko visuomenės sveikatos saugos kontrolę 794 Kauno ir 90 Kauno rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigų (toliau – ASPĮ).

Dauguma Kauno mieste (85,9 proc.) ir Kauno rajone (92,2 proc.) 2015-2016 metais atliktų patikrinimų buvo planiniai, tačiau neišvengta operatyviųjų kontrolių, kurių Kauno mieste buvo beveik du kartus daugiau lyginant su Kauno rajonu, ir sudarė atitinkamai 7,7 proc. ir 4,4 proc. visų patikrintų ASPĮ.

Kauno mieste – 16,8 proc., o Kauno rajone net 22,2 proc. tikrintų ASPĮ buvo nustatyti pažeidimai. Daugiausiai pažeidimų nustatyta tikrinant gydytojų specialistų kabinetus ir odontologijos įstaigas, tačiau svarbu paminėti, kad 2016 m. pažeidimų skaičius odontologijos įstaigose išaugo dvigubai, lyginant su 2015 m.

Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai leidžiantys abejoti teikiamų paslaugų saugumu buvo susiję su sterilizacija, t. y., tai, kad medicinos prietaisai valomi, dezinfekuojami ir sterilizuojami, nesivadovaujant gamintojo naudojimo instrukcijomis, nepilnai arba visai nepažymimi įstaigoje sterilizuojami paketai, nenurodant krovinio numerio, sterilizacijos ir galiojimo datų, negalima atlikti panaudotų įstaigoje sterilizuotų gaminių atsekamumo ir kt.. Lėšų stoka neleido išvengti ASPĮ dar vieno pažeidimo, kadangi dėl nelygių patalpų, daiktų, įrenginių paviršių negalima atlikti tinkamo jų valymo ir dezinfekcijos.

Už nustatytus pažeidimus atsakingiems asmenims buvo surašyti administraciniai teisės pažeidimo protokolai ir duoti nurodymai pažeidimus pašalinti iki nustatyto termino dienos.

Primename, kad kilus įtarimui, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigų teikiamos paslaugos teikiamos pažeidžiant teisės aktų reikalavimus, galite kreiptis į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentą.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode