Sprogimas

Panevėžio regiono šeimos gydytojai turi galimybę atlikti CRB ir A streptokoko tyrimus

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas (toliau – Panevėžio departamentas) informuoja, kad nuo 2015 m. Panevėžio apskrityje yra sudaryta Panevėžio regioninė antimikrobinio atsparumo valdymo grupė (toliau – Grupė), kurios pagrindinis tikslas – dalyvauti Lietuvoje įdiegtoje antimikrobiniams preparatams atsparių mikroorganizmų atsiradimo ir plitimo prevencijos sistemoje, sprendžiant antimikrobinio atsparumo ir antibiotikų suvartojimo valdymo problemas Panevėžio apskrityje. Šiais metais Grupės sudėtis pasipildė naujais nariais.

CRB ir A streptokoko tyrimų prieinamumo Panevėžio apskrityje 2016 m. apžvalga

Panevėžio departamento specialistai 2017 m. I ketv. atliko ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų (toliau – ASPĮ) anketinę apklausą, apie C reaktyviojo baltymo (toliau – CRB) ir greitojo A grupės beta hemolizinio streptokoko antigeno (toliau – Strep) nustatymo tyrimų prieinamumą. Šios anketinės apklausos tikslas – įvertinti tyrimų, kurių atlikimas gali sumažinti neracionalų antibiotikų vartojimą, prieinamumą.

Apklausoje dalyvavo 21 ASPĮ: 14 – Panevėžio miesto, 1 – Pasvalio rajono, 1 – Rokiškio rajono, 2 – Panevėžio rajono, 2 – Biržų rajono, 1- Kupiškio rajono (7 valstybinės ir 14 privačių ASPĮ). ASPĮ teigimu, visos (100 proc.) įstaigos turi galimybę atlikti CRB tyrimus, Strep nustatymo testus gali atlikti 90,5 proc. apklaustų įstaigų, 2 įstaigos teigė, kad Strep tyrimų atlikti galimybių neturi. Atsakant į klausimą apie tyrimų atlikimo vietą, matyti, kad 9 ASPĮ CRB atlieka pačioje įstaigoje, 9 ASPĮ sudarę sutartis su kita ASPĮ/laboratorija, 3 įstaigos atlieka ir pačioje ASPĮ, ir kitoje. Strep tyrimus atlieka 16 ASPĮ, 2 ASPĮ minėtus tyrimus atlieka kitose įstaigose (pagal sutartį). 52,38 proc. ASPĮ Strep tyrimus atlieka gydytojo kabinete, 23,8 proc. – procedūriniame.

Tyrimai nemokami

Nuo 2016 m. sausio mėn. šeimos gydytojai yra skatinami atlikti Strep testą 2-7 metų amžiaus vaikams, susirgusiems viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Tai tyrimas, padedantis per 5-10 min. sužinoti, ar peršalimo simptomus sukėlė bakterija, kurios buvimas organizme gali būti susijęs su vėlesnėmis sunkiomis komplikacijomis, tokiomis kaip reumatas ar tonzilių pūlinys. Šeimos gydytojui paskyrus, CRB ir Strep tyrimai yra kompensuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

Tyrimai nėra ribojami, tačiau jų aktyvumas – labai skirtingas

2016 m. apklausoje dalyvavusios ASPĮ atliko 1420 Strep tyrimų, t. y. 0,66 tyrimo/100 prisirašiusiųjų ir 43 173 CRB tyrimus (19,99 tyrimų/100 prisirašiusiųjų). Daugiausiai Strep testų atlikta Pasvalio rajono savivaldybėje (2,15 tyrimo/100 prisirašiusiųjų pacientų), o CRB – VšĮ Rokiškio rajono savivaldybėje (71,03 tyrimo/100 prisirašiusiųjų pacientų).

Antimikrobinis atsparumas kelia didžiulę grėsmę visuomenės sveikatai

Pagrindinė mikrobų atsparumo antibiotikams priežastis – neteisingas ir gausus jų vartojimas. Kiekvienas esame atsakingas, kad antibiotikai būtų efektyvūs. Reikia įsisąmoninti, kad ne kiekvienas karščiavimas yra infekcija, ir ne kiekviena infekcija yra sukeliama bakterijų. Gydymo antibakteriniais vaistais tikslas – sunaikinti bakterijas infekcijos vietoje, o virusų šie vaistai nesunaikina.

Grupė skatina šeimos gydytojus aktyviau atlikti tyrimus, padedančius nustatyti, kokios kilmės yra infekcija, taip prisidedant prie racionalesnio antibiotikų vartojimo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode