Parama dėkojame




Sprogimas

Po ilgos pertraukos – didžiulio susidomėjimo sulaukusi konferencija apie organų donorystę ir transplantaciją

Organų donorystės ir transplantacijos srityje dirbantys specialistai gegužės 12-ąją, penktadienį, susitiks Trakuose. Viešbučio „Trasalis“ konferencijų centre vyks Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos transplantologų asociacijos organizuojama tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „Organų donorystė ir transplantacija Lietuvoje: dešimtmečio pasiekimai, dabartis ir planai“.

Gydymo procese įprastai žmonės laukia gero rezultato – pasveikusio žmogaus. Tačiau kol pasiekiamas toks rezultatas, vyksta didelės komandos nematomas darbas: atsakingas, didelės kompetencijos reikalaujantis, kruopštus darbas, kurį nuolatos reikia analizuoti ir tobulinti – kad dirbti būtų lengviau. Tam ir organizuojamos specialistų konferencijos.

Konferencija, skirta organų donorystei ir transplantacijai, rengiama po ilgos – devynerių metų –pertraukos, todėl sulaukė itin didelio medicininės visuomenės susidomėjimo – registracija į konferenciją vyko nepaprastai aktyviai, norinčiųjų pristatyti transplantacijos centrų naujienų ir paskaityti pranešimų – taip pat buvo daug, visų įtraukti į dienotvarkę nepavyko. 

„Tai akivaizdžiai įrodo, kad organų donorystės ir transplantacijos tema Lietuvos gydytojams yra labai aktuali, patraukli, įdomi ir jie nori kuo išsamiau apie ją sužinoti“, –  sako Nacionalinio transplantacijos biuro (toliau – Biuras) direktoriaus pavaduotoja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas, Audronė Būziuvienė.

Pasak A.Būziuvienės, poreikis surengti tokią konferenciją kilo todėl, kad pastaruosius kelerius metus donorystės ir transplantacijos rodikliai Lietuvoje gerėja, identifikuojama daugiau donorų, o tai reiškia, kad atliekama ir daugiau transplantacijų. Taip pat Biuras sulaukė raginimų suburti visus donorystės ir transplantacijos proceso dalyvius, kad būtų galima išanalizuoti rezultatus, pasikeisti nuomonėmis.

„Dirbdami užsisklendę ir nebendraudami, daug prarandame. Pirmiausia – tai pasikeitimas gerąja praktika: situacijų analizė suteikia galimybę dirbti aktyviau. Visiems tariantis ir diskutuojant, galima rasti geriausius būdus, kaip pagelbėti sergančiam žmogui. Neretai mes matome tik tai, ką patys darome. O juk organų donorystės ir transplantacijos sritis – tai didelės komandos, kurią sudaro būrys skirtingų sričių specialistų, bendras darbas. Todėl komunikacija –  nepaprastai svarbi“, – teigia A.Būziuvienė. 

Konferencijoje bus kalbama apie donorystės ir transplantacijos laikotarpį nuo 2006 iki 2015 metų.

Įvairių specializacijų gydytojai, slaugytojai panoro išklausyti pranešimų apie situaciją dviejuose Lietuvos transplantacijos centruose – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose: apie čia ruošiamus donorus, atliekamas širdies, inkstų, kepenų transplantacijas. Biuro laikinoji vadovė A. Būziuvienė apžvelgs 21-rius šios įstaigos veiklos metus. Čekijos Respublikos Transplantacijos centro atstovai pranešime pristatys donorinių organų mainų svarbą Europoje bei galimybes tai atlikti naudojantis Foedus IT platforma. 

Į konferenciją pakviesti ne tik gydytojai, slaugytojai, bet ir kiti organų donorystės ir transplantacijos proceso dalyviai: Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Karinių oro pajėgų, policijos atstovai.

Kaip ir kiekviename dideliame renginyje, bus išsakyta padėka gydytojams. Jiems nuoširdų ačiū tars ir žmonės po transplantacijų. Konferencijoje donorystei bus galima pritarti užpildant sutikimą donoro kortelei gauti ir dovanojant kraujo.

Rasa Pekarskienė

Nacionalinis transplantacijos biuras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode