Sprogimas

Triukšmas Europos regione – tai milijonas prarastų sveiko gyvenimo metų

Balandžio 26-tąją pasaulyje minima Tarptautinė triukšmo supratimo diena. Šią dieną žmonės skatinami susirūpinti ilgalaikio triukšmo poveikio žala visuomenės sveikatai, atkreipiamas  dėmesys į triukšmo keliamus iššūkius, raginama kurti sau ir savo vaikams tylesnę, sveikesnę aplinką.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono biuro atstovų teigimu, triukšmas yra ne tik aplinkosaugos problema, bet ir veiksnys, keliantis vis didesnę grėsmę visuomenės sveikatai. Nustatyta, kad dėl transporto sukeliamo triukšmo Europos gyventojai kasmet praranda ne mažiau kaip 1 mln. sveiko gyvenimo metų. Triukšmas ne tik dirgina klausą ar trikdo žmonių miegą, bet gali sukelti širdies priepuolius, susilpninti gebėjimą mokytis. Palyginti su kitomis aplinkosaugos sritimis, triukšmo sukeliamos ligos yra antroje vietoje po oro taršos.

Triukšmas gali sukelti klausos pažeidimus.  Tokia rizika ypač aktuali triukšmingose darbo vietose arba nelaimingų atsitikimų atvejais. Daugėja vaikų bei paauglių klausos sutrikimų, ypač išpopuliarėjus patogiems asmeniniams muzikos klausymosi įrenginiams. Pagal Europos Komisijos Jungtinio tyrimų centro 2013 m. paskelbtą ataskaitą maždaug 17-ai proc. paauglių yra susilpnėjusi klausa. 5–10 proc. jaunųjų muzikos klausytojų dėl penkerius ar daugiau metų trunkančio triukšmo poveikio rizikuoja prarasti klausą.

Neigiamas triukšmo poveikis lemia ne tik tiesiogines išlaidas sveikatos priežiūrai, bet ir netiesiogines išlaidas, susijusias su darbuotojų darbo kokybės sumažėjimu, ankstyvesniu nedarbingumu, papildomomis garso izoliacijos įrengimo išlaidomis būstuose bei nekilnojamojo turto nuvertėjimu.

Europos Parlamentas ir Taryba siekia, kad ne vėliau kaip iki 2020 m. Europoje būtų reikšmingai, iki beveik PSO rekomenduojamo lygio sumažinta akustinė tarša. Tam būtina įgyvendinti atnaujintą ES triukšmo politiką, suderintą su naujausiomis mokslo žiniomis, imtis priemonių triukšmui mažinti jo susidarymo šaltinyje, projektuojant miestus naudoti naujoves.

Lietuvos Respublikos Seimo patvirtintoje Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų programoje numatyta, kad gyventojų, teigiančių, jog jie kenčia nuo triukšmo, dalis iki 2020 m. ir iki 2025 m. turi mažėti po 5 proc. skaičiuojant nuo 2012 m. lygio.

Nacionalinėje programoje nustatytiems tikslams pasiekti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ėmėsi priemonių triukšmo valdymo teisiniam reguliavimui tobulinti. 2016 m. Seime priimtas SAM parengtas Triukšmo valdymo įstatymo pakeitimas. Jame didžiausias dėmesys skiriamas strateginio triukšmo kartografavimo ir veiksmų planavimo reikalavimų tobulinimui.  Vyriausybė patvirtino SAM parengtą naują statybos darbų keliamo triukšmo kontrolės vykdymo tvarką bei naujos redakcijos pirminės ir suvestinės triukšmo valdymo informacijos teikimo taisykles. Taip pat rengiami nauji teisės aktai, kurie turės nustatyti detalesnius strateginio triukšmo kartografavimo ir triukšmo prevencijos priemonių planavimo ir įgyvendinimo reikalavimus.

Tarptautinės triukšmo supratimo dienos minėjimą 1996 m. inicijavo Jungtinių Amerikos Valstijų ne pelno siekianti organizacija „Klausos ir komunikacijos centras“ (angl. „The Center for Hearing and Communication“), kurios darbo tikslas pagerinti gyvenimo kokybę žmonėms su klausos sutrikimais.

SAM Ryšių su visuomene skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode