Sprogimas

Hepatito A virusą vyras atsivežė iš Vidurinės Azijos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Vilniuje užregistruotas šeiminis virusinio hepatito A (VHA) protrūkis. VHA susirgo trys vienos šeimos asmenys. Pirmasis susirgęs asmuo galėjo užsikrėsti kelionės į Vidurinę Aziją metu. Manoma, kad šeimoje virusas išplito sąlyčio būdu.
 
Praėjusiais metais Lietuvoje buvo užregistruota 17 susirgimų VHA atvejų, iš jų – 14 susiję keturiuose protrūkiuose.
 
Paskutinį dešimtmetį gerokai sumažėjęs sergamumas VHA rodo, kad virusas cirkuliuoja imlioje visuomenėje ir lengvai gali išplisti šeimose ar tarp artimai bendraujančių asmenų.
 
Hepatitas A (HA) plinta fekaliniu – oraliniu būdu per maistą, vandenį arba artimą sąlytį. HA viruso infekcijos šaltiniu yra žmogus, sergantis kliniškai išreikšta arba besimptome šios infekcijos forma. Virusas su išmatomis pradeda išsiskirti praėjus savaitei po užsikrėtimo, o pirmieji ligos požymiai –pasireikšti po 14-45 dienų nuo užsikrėtimo. Užsikrečiamasis laikotarpis dažniausiai tęsiasi apie tris savaites. Džiovinti vytinti pomidorai, nepasterizuotos sultys, žuvis, moliuskai, šaldytos uogos yra dažniausi infekcijos plitimo rizikos veiksniai.
 
HAV paplitęs visame pasaulyje, išskyrus Šiaurės Amerikos, Šiaurės ir Vakarų Europos, kai kurias Pietų ir Rytų Europos šalis, Australiją, Japoniją. Pagal HA paplitimo rodiklius, pasaulio šalys skirstomos į didelio endemiškumo šalis (pvz., Egiptas, Tunisas, Indija, Tailandas), vidutinio endemiškumo šalis (Rytų ir Pietų Europos šalys) ir mažo endemiškumo šalis (Šiaurės ir Vakarų Europos, Japonija ir Šiaurės Amerikos šalys). Todėl keliaujant į didelio endemiškumo šalis rekomenduojama pasiskiepyti.
 
Vakcinacija yra efektyviausia VHA profilaktikos priemonė. Pasiskiepijus dvejomis dozėmis, apsauginis antikūnių titras gali išlikti iki 20 metų.
 
Visuomenės informavimas ir švietimas, rankų higiena, saugus maistas ir geriamasis vanduo yra svarbios nespecifinės profilaktikos priemonės. Todėl ULAC specialistai rekomenduoja:

  • Kruopščiai plauti rankas su muilu – pasinaudojus tualetu, prieš valgio gaminimą, prieš valgant. Jeigu nėra tinkamų sąlygų nusiplauti rankų, naudoti specialias rankų dezinfekavimo priemones arba drėgnas alkoholiu impregnuotas servetėles.
  • Naudoti tinkamai termiškai paruoštą maistą, neužteršti jį ruošiant.
  • Naudoti saugų geriamąjį vandenį. Kelionės į šalis, kuriose ši infekcija paplitusi, rekomenduojama vartoti tik fasuotą geriamąjį vandenį.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode