Sprogimas

Kaip sutaupyti vaistinėje?

Skip Navigation LinksVaistus skiriantys gydytojai pacientams turi ne tik išrašyti receptą, bet ir patarti, kaip vaistus įsigyti ir vartoti. Vaistininkas taip pat turi informuoti vaistų pirkėjus apie kainas ir priemokas. Pasak specialistų, norintiems vaistinėje sutaupyti ir nepermokėti už vaistus, reikėtų žinoti vos kelias taisykles.
Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos šalyse, veikia vaistų kompensavimo sistema, kuri užtikrina, kad tam tikra vaistų kainos dalis ar net visa kaina yra apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Tai reiškia, kad privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudę sergantieji, kuriems gydytojas skiria kompensuojamųjų vaistų, gali jų įsigyti nepatirdami didelių finansinių išlaidų.
1 taisyklė: vaistininkas privalo kompiuterio monitoriuje parodyti informaciją apie visus turimus tos pačios veikliosios medžiagos skirtingų gamintojų vaistus.
Susidūręs su liga, žmogus neturėtų pergyventi dėl informacijos apie kompensuojamus vaistus stokos, kadangi visą reikiamą informaciją jis gali ir turi gauti iš jį gydančio gydytojo ar vaistininko. Pastarieji turi informuoti pacientą apie kompensuojamų vaistų kainas ir jiems nustatytas priemokas.
Dar ne visi pacientai žino, kad atėjus į vaistinę, vaistininkas kompiuterio monitoriuje privalo parodyti visų gamintojų vaistų su ta pačia veikliąja medžiaga sąrašą, iš kurio jis gali pasirinkti pigesnį ar brangesnį vaistą. Monitoriaus pirmoje eilutėje nurodomas pigiausias vaistas, už kurį primokėti reikėtų mažiausiai, o apačioje – brangesni.

 2 taisyklė: vaistininkas pirmiausia turėtų pasiūlyti įsigyti tą kompensuojamąjį vaistą, kuriam taikoma mažiausia priemoka.

Dažnai pacientai renkasi įprastą, ar kartais netgi gydytojo ant lapelio užrašytą vaistą ir į vaistininko pasiūlymus rinktis pigesnįjį vaistą numoja ranka. Jei žmogus rinktųsi vaistą su mažesne priemoka, tiesiog sumokėtų mažiau, o tas vaistas gydytų nė kiek ne blogiau negu brangesnis.
Mažesnė vaistų kaina nereiškia, kad vaistai yra blogesni. Iš esmės tai tas pats vaistas, nes jo veiklioji medžiaga, kiekybinė ir kokybinė sudėtis bei farmacinė forma yra tokia pati, kaip ir brangesnio vaisto. Pacientai dažnai nė nežino, kad visų vaistų su ta pačia veikliąja medžiaga gamybai taikomi tokie patys kokybės reikalavimai. Įdomu tai, kad daug pigesnių vaistų yra gaminami tose pačiose gamyklose kaip ir brangesni vaistai.

3 taisyklė: jei pigiausio reikiamo vaisto vaistinė tą dieną neturi, vaistininkas jį privalo užsakyti ir pristatyti: mieste – per 2 dienas, kaime – per 4 dienas.

Taigi, pasirinkite vaistą iš vaistinės monitoriuje rodomo sąrašo, drąsiai klauskite vaistininko, už kurį kompensuojamąjį vaistą reikia mažiausiai primokėti, o jei reikiamo vaisto tuo metu vaistinėje nėra – prašykite užsakyti, kad šis būtų pristatytas artimiausiomis dienomis.
Raginame pacientus vaistus rinktis išmintingai – pasitarus su gydytoju, vaistininku pirkti tuos, kurių priemoka mažesnė ir taip taupyti savo pinigus. Jei vaistų savybės vienodos ir skiriasi tik kaina bei pakuotė, kam išlaidauti.
Beje, kiek kainuoja vaistai, galima sužinoti net būnant namuose – tereikia atsiversti Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainės dalį „Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainų paieška".
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode