Sprogimas

Rekomendacijos, kaip gerinti vėžio kontrolę

Pasibaigus europiniam „CanCon“ projektui parengtas ir išleistas naujas visaapimančios vėžio kontrolės kokybės gerinimo Europoje vadovas, kurio tikslas padėti optimizuoti vėžio kontrolę ES šalyse. Šio projekto partneris Nacionalinio vėžio institutas dalyvavo vienoje iš devynių – patikros programų organizavimo – darbo grupėje.  

Vykdant projektą buvo išanalizuoti įvairūs vėžio kontrolės aspektai Europos šalyse ir remiantis atliktos analizės rezultatais parengtas visaapimančios vėžio kontrolės kokybės gerinimo Europoje vadovas (European Guide on Quality Improvement in Comprehensive Cancer Control). Leidinyje išsamiai aptarti onkologinės pagalbos organizavimo klausimai nuo patikros programų organizavimo ir onkologinių ligų diagnostikos bei gydymo optimalaus modelio iki onkologinių ligonių ilgalaikės stebėsenos.

„Šiuo metu vėžys nebėra mirtina liga – dėl gerėjančio onkologinių ligų gydymo keičiasi ir požiūris – nuo sveikatos priežiūros, nukeiptos į ligos gydymą, į sveikatos priežiūrą, orientuotą į pacientą, – teigia viena iš „CanCon“ projekto dalyvių Nacionalinio vėžio instituto Mokslinių tyrimų centro Vėžio epidemiologijos laboratorijos vedėja dr. Giedrė Smailytė. – Naujose rekomendacijose daug dėmesio skiriama onkologine liga sergančiojo reabilitacijai ir reintegracijai. Sergantis žmogus susiduria ne tik su fizinės sveikatos problemomis, atsiranda su liga susijusių emocinių bei socialinių problemų, kurios paliečia ne tik sergantįjį, bet ir jo šeimos narius, todėl parengtame leidinyje plačiai aprašomas siūlomas tarpsektorinis įvairių struktūrų bendradarbiavimas siekiant užtikrinti tolesnį kokybišką onkologine liga sergančiojo gyvenimą.“

Leidinio dalyje, skirtoje patikros programų organizavimui, pateikiamos rekomendacijos, kaip tas programas įgyvendinti. Lietuvoje vykdant Nacionalinės vėžio profilaktikos ir kontrolės programos priemones artimiausiu metu planuojama įkurti profilaktinių programų centrus. „Organizuojant patikros programas turi būti numatyta efektyviai veikianti asmeninių kvietimų sistema, centralizuotas duomenų apie patikrą ir atliktų tyrimų rezultatus registravimas, o kokybei užtikrintii – ryšys su Vėžio registru, – sako dr. G. Smailytė. – Manyčiau, kad kuriant profilaktinių programų koordinavimo centrus Lietuvoje turime puikią galimybę pasinaudoti kitų šalių geriausia patirtimi“.

Apie projektą

Nuo 2014 m. vasario mėnesio Nacionalinis vėžio institutas dalyvavo tarptautiniame projekte „CanCon“, kuris yra  2011 m. iniciatyvos „Jointaction” dalis. Jungtinės ES šalių veiklos pastangomis tikimasi iki 2020 m. sergamumą piktybiniais navikais sumažinti iki 15 proc.  Projekto pavadinimas „CanCon“ – tai santrumpos pagrindinių su projektu susijusių žodžių – „Cancer Control“. Projekte dalyvavo 126 organizacijos iš 25 šalių.

Pagrindiniai europinės iniciatyvos uždaviniai yra identifikuoti  pagrindinius  vėžio kontrolės elementus ir  sukurti kokybės  standartus siekiant optimizuoti vėžio kontrolę Europoje. Taip pat  bendradarbiaujant Europos Sąjungos šalims narėms atsiras daugiau galimybių pasidalyti gera praktika identifikuojant  pagrindinius  elementus, reikalingus įgyvendinti optimaliai  vėžio  kontrolei ES šalyse.

Nuotraukoje: Nacionalinio vėžio instituto Mokslinių tyrimų centro Epidemiologijos laboratorijos vedėja dr. Giedrė Smailytė. (autorius Edmundas Paukštė)

Juventa Sartatavičienė

Nacionalinis vėžio institutas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode