Parama dėkojame




Sprogimas

Lazdijų ligoninėje – pirmosios lenkų medikų atliktos operacijos

Lazdijų ligoninėje darbą pradėjo lenkų medikai. Išsinuomoję uždaryto Akušerijos skyriaus patalpas, lenkų okulistai čia operavo pirmuosius devynis savo šalies pacientus, kuriems buvo atliktos kataraktos operacijos. Kartu su akių chirurgu iš Balstogės dirbo ir iš Kauno atvykusi lietuvė gydytoja. Pirmosios operacijos pavyko sklandžiai. Daugelis pacientų, atvykusių iš pasienyje esančių Seinų ir Punsko miestų, tą pačią dieną išvažiavo namo. Pasiliekantiems ligoninėje yra įrengtos dvi palatos.

„Lenkai nuomojasi iš mūsų ligoninės dalį buvusio Akušerijos skyriaus patalpų. Jie atsivežė operacijoms reikalingą įrangą, pacientams būtinus reikmenis. Jau atliekant pirmąsias operacijas kolegoms iš kaimyninės šalies talkino ir mūsų ligoninės medicinos personalas, lenkai apmokė operacinės seseris“, – sakė Lazdijų ligoninės vyriausiasis gydytojas Vitas Šimkonis.

Lietuvos akreditavimo tarnybos leidimą turintys lenkų medikai kataraktos operacijos Lazdijuose darys kiekvieną savaitgalį. Planuojama, kad jų skaičius išaugs iki poros dešimčių per dieną. Iš Lenkijos atvykusiems pacientams šios operacijos yra nemokamos  – už jas kompensuoja jų šalies ligonių kasos.

Norintiems čia operuotis lietuviams kol kas tektų mokėti patiems, tačiau tikimasi, kad ateityje pavyks pasirašyti sutartį su teritorinėmis ligonių kasomis, kad lenkų medikų paslaugos Lazdijuose nemokamai būtų teikiamos ir Lietuvos ligoniams.

Nauja paslauga noriai naudojasi netoli sienos su Lietuva gyvenantys lenkai. Kataraktos operacijų Lenkijoje eilėje tenka laukti apie pora metų, o pradėjus jas daryti ir Lazdijuose pasienio regiono gyventojams gerokai sutrumpėja operacijos laukimo laikas.

Ieškoti įvairių bendradarbiavimo galimybių, kurios leistų panaudoti likusias tuščias patalpas, Lazdijų rajono vadovai pradėjo iškart po to, kai praėjusiais metais Vilniaus teritorinės ligonių kasos nepratęsė sutarties su Lazdijų ligonine dėl Akušerijos skyriaus finansavimo.

„Laikyti tuščias ligoninės patalpas būtų labai nuostolinga, todėl labai džiaugiamės, kad mūsų pasiūlymas sudomino lenkų medikus, kurie, sutvarkę visus būtinus formalumus, jau pradėjo veiklą mūsų gydymo įstaigoje. Tikiuosi, kad jų paslaugomis ateityje naudosis ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos pacientai, o mūsų ligoninės medikai, dirbdami kartu, turės galimybę tobulėti“, – kalbėjo Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis.

Galimybe plėsti Lazdijuose teikiamų paslaugų spektrą suinteresuoti ir bendrovės „Katarakta“ lenkų akcininkai, kurie ir atliko pirmąsias kataraktos operacijos pasienio miesto ligoninėje. „Esame patenkinti Lazdijų ligoninėje sudarytomis sąlygomis operuoti ir džiaugiamės, jausdami visapusį Lazdijų rajono vadovų pritarimą tokiai veiklai“, – sakė vienas pagrindinių bendrovės „Katarakta“ akcininkų Michailas Dabrovskis (Michal Dabrowski).

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode