Parama dėkojame




Sprogimas

Pirmieji paukščių gripo atvejai Lietuvoje: virusas žmonių sveikatai grėsmės nekelia

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai skuba nuraminti visuomenę – Lietuvoje užfiksuotas paukščių gripas žmonėms nėra pavojingas.

Valstybinės maisto veterinarijos duomenimis (VMVT), vasario 27 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute šešioms gulbėms nebylėms patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8. Grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas su migruojančiais paukščiais, labai didelė, todėl VMVT tiria visus rastus nugaišusius vandens paukščius. Specialistai pabrėžia, kad paukščių gripo virusas H5N8 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia.


Paukščių gripo atvejai jau kurį laiką užregistruojami aplinkinėse Europos Sąjungos valstybėse, kuriose dėl šios ligos jau sunaikinta apie 7,5 mln. paukščių. VMVT duomenimis, Kaliningrado srityje (Rusijos Federacija) trims gulbėms nebylėms taip pat nustatytas paukščių gripo virusas H5N8.

Paukščių gripo prevencija yra paremta veterinarine priežiūra ir kontrole: kontroliuoti paukštienos ir paukščių, neapdorotų plunksnų įvežimą iš paukščių gripo paveiktų šalių, saugoti paukščių fermas nuo praskrendančių paukščių. Uždraustas egzotinių paukščių įvežimas iš paukščių gripo paveiktų šalių.

Paukščių gripas yra greitai plintanti pavojinga užkrečiamoji paukščių liga, kuria serga naminiai ir laukiniai paukščiai. Patys pavojingiausi yra paukščių gripo labai patogeniški H5 ir H7 viruso potipiai. Ši liga paplitusi visame pasaulyje. Paukščių gripo epidemijoms atsirasti didelę reikšmę turi tiesioginis ar netiesioginis naminių ir laukinių paukščių tarpusavio sąlytis.

Paukščiai virusus platina su išmatomis ir seilėmis, virusų aptinkama žalioje mėsoje.

Paukščių gripu paukščiai užsikrečia oro lašeliniu būdu ir per lesalus. Paukščių gripas neplinta tarp žmonių – nepersiduoda nuo žmogaus žmogui. Paukščių gripo grėsmė žmonėms –daugėjant paukščių gripo protrūkių tarp paukščių, didėja teorinė galimybė atsirasti gripo viruso mutacijoms ir gripo pandemijos grėsmei.

Paukščių laikytojai privalo:
• nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti;
• laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų;
• apie pastebėtą naminių paukščių sirgimą ar gaišimą nedelsiant informuoti VMVT teritorinius padalinius, kurių kontroliuojamose teritorijose laikomi naminiai paukščiai.
 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode