Parama dėkojame




Antimikrobinis atsparumas Europos Sąjungos šalyse išlieka didelis

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, remdamasis naujausia Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) ataskaita praneša, kad žmonių, gyvūnų organizme bei maiste aptinkamų bakterijų atsparumas plačiai naudojamoms antimikrobinėms medžiagoms išlieka didelis. Tai kelia rimtą grėsmę gyvūnų ir visuomenės sveikatai. Antimikrobinėms medžiagoms atsparių bakterijų sukeltos infekcijos kasmet nusineša apie 25 tūks. gyvybių Europos Sąjungoje.


ES Sveikatos ir maisto saugos komisaras Vytenis Andriukaitis sako: „Antimikrobinis atsparumas yra nerimą kelianti grėsmė žmonių ir gyvūnų sveikatai. Reikia įdėti daug pastangų, kad sustabdytume jo plitimą, bet ir to nepakanka. Turime būti greitesni, stipresni ir veikti iškart keliais frontais. Štai kodėl Komisija šią vasarą pateiks naują veiksmų planą, kuris taps nauju pagrindu koordinuotiems veiksmams, kuriais siekiama sumažinti atsparumo antimikrobinėms medžiagoms plitimą“.

Antimikrobinio atsparumo lygis Europoje ir toliau skiriasi pagal geografinius regionus: Šiaurės ir Vakarų Europos šalyse paprastai yra mažesnis atsparumo lygis nei Pietų ir Rytų Europoje. Šie geografiniai skirtumai greičiausiai yra susiję su skirtingu antimikrobinių medžiagų naudojimu visoje ES. Pavyzdžiui, šalims, kuriose buvo imtasi veiksmų siekiant sumažinti, pakeisti ir permąstyti antimikrobinių medžiagų naudojimą gyvūnams, būdingas mažesnis atsparumas antimikrobinėms medžiagoms ir jo mažėjimo tendencijos.

Ataskaita taip pat apima išvadas, kurios gali turėti poveikį visuomenės sveikatai:
  • Atsparumas tokiems antibiotikams, kaip karbapenemai, pirmą kartą nustatytas visoje ES atliekant kasmetinę gyvulių ir maisto stebėseną. Paprastai karbapenemai – paskutinė priemonė, gydant pacientus, infekuotus daugeliui kitų žinomų antibiotikų atspariomis bakterijomis. Buvo stebimas žemas E. coli bakterijos, aptinkamos kiaulienoje ir tarp gyvų kiaulių, atsparumo lygis.
  • Plataus spektro beta laktamazes (ESBL) gaminanti E.coli nustatyta jautienoje, kiaulienoje, tarp gyvų kiaulių ir veršelių. ESBL fermentus gaminančios bakterijos buvo atsparios beta-laktaminiams antibiotikams, tarp kurių yra penicilino dariniai ir cefalosporinai. ESBL gaminančių E.coli paplitimas įvairiose šalyse svyruoja nuo mažo iki labai didelio.
  • Salmonelių ir E.coli bakterijų, plintančių tarp kiaulių ir kitų galvijų,  atsparumas kolistinui labai menkas. Kai kuriose šalyse kolistinas plačiai naudojamas infekcijų kontrolei tarp galvijų, visų pirma kiaulių. Esant tam tikroms aplinkybėms, kolistinas gali būti naudojamas kaip paskutinės vilties antibiotikas gydant žmones.
  • Daugiau nei 10% ištirtų tarp žmonių plintančių Campylobacter coli bacterijų buvo atsparios dviem itin svarbioms antimikrobinėms medžiagoms (fluorochinolonams ir trečiosios bei ketvirtosios kartos cefalosporinams), kurios naudojamos gydyti sunkius kampilobakterijų sukeltos infekcijos atvejus tarp žmonių. Kampilobakteriozė yra dažniausiai registruojama per maistą plintanti liga Europos Sąjungoje.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode