Sprogimas

Vis daugiau nėščiųjų saugosi gripo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad Kauno mieste ir apskrityje daugėja nėščiųjų besiskiepijančių nuo sezoninio gripo. Džiuginantys rezultatai skatina planuoti tolimesnius darbus.

Nėščiąsias ir jų būsimus kūdikius nuo gripo apsaugo skiepai

2012 m. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nėščiąsias priskyrė prie gripo rizikos grupių, kurios turėtų būti skiepijamos pirmiausiai. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad nėščiųjų skiepijimas nuo gripo apsaugo ne tik nėščiąją ir jos vaisių, bet ir būsimą naujagimį pirmuosius 5 – 6 jo gyvenimo mėnesius.

Vaikus nuo gripo galima skiepyti tik nuo 6 mėn. amžiaus, o jauniausio amžiaus vaikams gripas yra itin pavojingas.

Nėščiąsias skiepyti nuo gripo būtina dar ir todėl, kad jos rizikuoja sunkiai susirgti gripu, patekti į ligoninę, patirti priešlaikinį gimdymą.

Nėščiosios skiepijamos valstybės biudžeto lėšomis – joms už skiepus nuo gripo mokėti nereikia.

Programa pasitvirtino

PSO inicijuota nėščiųjų vakcinacijos nuo gripo programa Kauno mieste įgyvendinama nuo 2014 metų. Dėl programos suburtų specialistų aktyvaus darbo nėščiųjų skiepijimo nuo sezoninio gripo apimtys ženkliai padidėjo. Per 2014 – 2015 m. gripo sezoną paskiepytos 6 nėščiosios, o per 2015 – 2016 m. gripo sezoną jau 107. Tuo tarpu per 2016 – 2017 m. gripo sezoną iki vasario 1 d. Kauno mieste jau yra paskiepytos 144 nėščiosios.

Nuo 2016 m. rudens programa pradėta įgyvendinti visoje Kauno apskrityje ir tai padidino nėščiųjų skiepijimo apimtis apie 5 kartus.  Kauno apskrityje (skaičiuojant be Kauno miesto) 2016 – 2017 m. gripo sezoną iki vasario 1 d. jau yra paskiepytos 73 nėščiosios, kai tuo tarpu ankstesniais gripo sezonais 14-16 nėščiųjų.

Ruošiamasi kitam gripo sezonui

2016 – 2017 m. gripo sezonui persivertus į antrąją pusę, vertinami ne tik įgyvendinamos programos rezultatai, bet ir planuojami tolimesni darbai.

Tikimės tolimesnio aktyvaus bendradarbiavimo su visais partneriais, toliau skleidžiant informaciją apie nėščiosioms būtiną apsaugos priemonę – skiepus nuo gripo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode