Sprogimas

Tėvelių atostogos svarbiau nei vaikų sveikata?

Niekam ne paslaptis, kad sergant sudėtingomis lėtinėmis ligomis ar patyrus įvairias traumas gali būti skiriamas reabilitacinis gydymas. Deja, pažvelgus į ligonių kasų turimą statistiką, susidaro įspūdis, kad vaikai serga tik vasarą.

 „Lietuvoje reabilitacinį ligonių kasų apmokamą gydymą vaikams teikia 66, o suaugusiems net 137 gydymo įstaigos. Žiemą šiose gydymo įstaigose nuolat yra laisvų vietų, tačiau vasarą pakliūti į reabilitacinio gydymo įstaigą tampa labai sudėtinga, ypač jei ji yra įsikūrusi prie jūros ar kitame kurortiniame mieste", – sako VLK Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktorius Viačeslavas Zaksas.

Pasak jo, sergančiam žmogui gali būti skiriamos įvairios reabilitacijos paslaugų rūšys. Pavyzdžiui, ambulatorinė reabilitacija, kuri paprastai atliekama poliklinikoje, arba stacionarinė reabilitacija. Būtent reabilitacijos stacionare paslaugų analizė ir atskleidžia žmonių neatsakingumą.

„Vaikams, kaip ir suaugusiems, reabilitacinis gydymas skiriamas dviem atvejais – kai žmogui reikia atsigauti po sunkių traumų, arba sergant sunkiomis lėtinėmis ligomis. Abiem atvejais reabilitacija negali būti atidėliojama tam laikui, kai tiesiog bus geras oras", – teigia V. Zaksas.

 

VLK duomenys

 Kasmet birželio mėnesį drastiškai pradeda daugėti vaikų, siunčiamų į reabilitaciją, o per liepos ir rugpjūčio mėnesius gydoma apie 3 tūkstančius tokių vaikų. Tuo tarpu kitais mėnesiais mažųjų ligoniukų skaičius svyruoja nuo 500 iki 800.

 V. Zakso teigimu, susidaro įspūdis, kad dažnai lėtinėmis ligomis sergančių vaikų tėveliai apie reabilitacijos reikalingumą prisimena tik vasarą, tikėtina, derindami šį laiką su savo atostogomis. Toks elgesys yra tikrai neatsakingas.

 VLK primena, kad apie medicininės reabilitacijos reikalingumą sprendžia fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, kuris konsultacijos metu įvertina paciento diagnozę, taikytą gydymą, gretutinius susirgimus, ligos sunkumo laipsnį, galimas kontraindikacijas bei kitus aktualius duomenis. Gydytojas, pacientui paskyręs medicininę reabilitaciją, siuntime konkrečiai nurodo, kokią medicininės reabilitacijos rūšį paskyrė, o teritorinė ligonių kasa apmoka už suteiktas tos rūšies paslaugas.

2015 m. reabilitacijai apmokėti ligonių kasos išleido 43 mln. eurų, iš kurių 7,7 mln. eurų panaudota vaikų reabilitacijai apmokėti. 2016 m. suteikta reabilitacijos paslaugų už beveik 46 mln. eurų. Medicininės reabilitacijos paslaugos visuomet kompensuojamos pilnai ir pacientui papildomai mokėti nereikia.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode