Sprogimas

Vaisių ir daržovių odelės. Kada išmetame nepelnytai?

Esame įpratę obuolius ar kriaušes valgyti su žievele, nes kažkada girdėjome, kad po ja slypi visi vitaminai. Dažna šeimininkė naudoja citrinos ar apelsino žievelę, nors vis dažniau pasigirsta nuomonių, jog to daryti nederėtų. Tačiau ar žinote, kad kivių odelė valgoma, o daržoves reikėtų virti su odele? Dažnai apie tai net nesusimąstome ir kaip maistinę atlieką nepelnytai išmetame.


Į šiuos ir susijusius klausimus atsako tinklaraščio www.sulieknek.lt autorė ir mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Su odele ar be jos?

Daugumos vaisių žievelės yra valgomos ir naudingos mūsų organizmui, nes maistingąsias medžiagas kaupia iš karto po žievele, todėl dietologai rekomenduoja vaisius valgyti su žievele.

Svarbiausia prieš vartojant tiek vaisius, tiek daržoves juos labai gerai nuplauti su karštu vandeniu. Rekomenduojama turėti specialų šepetuką, kuris skirtas daržovėms plauti.

Esame įpratę, kad mums gerai pažįstamus vaisius valgome su odele. Tačiau kaip elgtis su retesniais, tais, kuriuos perkame parduotuvėje? Persimonai, persikai, kiviai – galbūt nustebsite, tačiau jų odelių lupti nereikia. Kivių odelės yra itin naudingos mūsų organizmui. „Jeigu kivį dedate į kokteilį, neabejodami dėkite kartu su odele, organizmą papildysite antioksidantais, kurių odelėje yra daugiau nei pačiame vaisiuje“, – teigia mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Plaukuotą kivio žievelę galima nušveisti. Persikų odelės naudingos mūsų imuninei sistemai.

Ne visos odelės sveikos

Dažnai kyla klausimas, ką daryti su apelsinų, citrinų ar greipfrutų odelėmis. Sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vertėtų atsikratyti šio įpročio ir liautis valgius ir naudojus konditerijai citrusinių vaisių žieveles.

„Citrusiniai vaisiai labai greitai genda, todėl jie būna apdorojami chemiškai. Konditerijai ar kitam citrusinių vaisių vartojimui reikėtų rinktis ekologiškus vaisius, o kitus išmesti. Taip pat geriant vandenį ar arbatą su citrina – žievelę nulupti“, – sako mitybos specialistė.

Ten, kur daugiausia naudingų medžiagų

Morkos, cukinijos, paprikos, ridikėliai, burokėliai – daržovės, kurias reikia kruopščiai nuplauti ir vartoti su odele. Gausite daug naudingų medžiagų, o verdant daržoves „užrakinsite“ naudingąsias medžiagas.

„Valgydami sriubą ar troškinį, kartu suvalgysime ir vitaminus, kurie ištirpsta vandenyje, tačiau virdami daržoves salotoms ar kitiems patiekalams, virkite su odele, taip daugiau vitaminų liks viduje. Jeigu mėgstate – galite ir valgyti su odele, jeigu ne – nulupkite“, – pataria Vaida Kurpienė.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į pačią odelę, ar ji nepažeista, nepradėjusi gesti, tinkamai nuplauti ir vartoti saikingai.

Specialistė teigia, kad nesvarbu, ką valgytume, svarbiausiai yra saiko jausmas ir įvairovė. Todėl tai, ką valgome verta rinktis atsakingai, tinkamai apdoroti ir tik tada valgyti.

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

Simona Sarapaitė
Projektų asistentė
Fabula Hill+Knowlton Strategies

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode