Sprogimas

Svarbi informacija keliaujantiems į Braziliją: plinta geltonoji karštligė

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai, remdamiesi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis (ELPKC), informuoja, kad Brazilijoje tęsiasi geltonosios karštligės protrūkis.

ELPKC duomenimis, iki š. m. sausio 23 d. susirgimai geltonąja karštlige nustatyti 3 valstijoje: Minas Gerais (391 atv.), Espírito Santo (19 atv.), São Paulo (3 atv.). Sausio 23 d. Bahia valstija taip pat informavo apie 6 tikėtinus geltonosios karštligės atvejus. Protrūkio apimtose valstijose pradėta masinė gyventojų vakcinacija.

Geltonoji karštligė – tai uodų platinama virusinė liga. Inkubacinis ligos periodas – 3-6 d. Ligos pradžia ūmi: pakyla temperatūra iki 39-40˚C, atsiranda galvos, raumenų, juosmens skausmai, ligonis vemia. Dalies ligonių būklė per 4 dienas pagerėja, tačiau 15–25 proc. susirgusiųjų per 24 val. po tariamo pasveikimo liga progresuoja į sunkią hemoraginę karštligę, kuriai būdingas kraujavimas iš vidaus organų, kraujosruvos, gelta, inkstų nepakankamumas. 20-50 proc. ligonių, išsivysčius šiai formai, neišgyvena. Persirgus geltonąja karštlige, susiformuoja ilgalaikis imunitetas. Išsamiau apie ligą skaitykite čia.
 
Brazilija – endeminė geltonosios karštligės šalis. Virusą platina Haemagogus, Sabethes, Aedes uodai. Šalyje vyrauja džiunglių geltonosios karštligės viruso perdavimo ciklas, kuomet virusas dažniausiai plinta tarp beždžionių ir uodų miškuose. Žmonės geltonąja karštlige dažniausiai užsikrečia gyvendami prie miškų, įgėlus uodui. Užsikrėtę žmonės, grįžę į miesto teritorijas, kuriose žemas vakcinacijos nuo geltonosios karštligės lygis ir yra paplitę Aedes aegypti uodai gali sąlygoti didelės apimties protrūkių išsivystymą. Brazilijoje didžiausias uodų aktyvumas yra gruodžio–liepos mėn., tuomet ir registruojama daugiausia geltonosios karštligės atvejų.
 
Pagrindinė profilaktikos priemonė nuo geltonosios karštligės – skiepai. Vykstant į kai kurias šalis, skiepas nuo geltonosios karštligės yra privalomas. Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimas yra reikalingas, kaip įrodymas apie atliktą skiepą. Tarptautinis skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimas įsigalioja praėjus 10 d. po vakcinacijos nuo geltonojo drugio ir galioja visą gyvenimą.
 
Skiepai nuo geltonosios karštligės Europos Sąjungos keliautojams, vykstantiems į Braziliją – nėra privalomi, tačiau rekomenduojami vyresniems nei 9 mėn. asmenims, vykstantiems į Acre, Amapá, Amazonas, Distrito Federal (įskaitant Brazilijos miestą), Goiás, Maranhão, Mato, Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondônia, Roraima ir Tocantins ir į nustatytas Bahia, Paraná, Piauí, Rio Grande do Sul, Santa Catarina ir São Paulo valstijų teritorijas.
 
Vakcinacija taip pat rekomenduojama vykstantiems prie Igvasu krioklių.
 
Espírito Santo valstija yra priskiriama žemos rizikos teritorijai, tačiau atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, tikslinga apsvarstyti vakcinacijos galimybę, ypač asmenims, vykstantiems į kaimo teritorijas.
 
Papildomai reikėtų saugotis uodų įgėlimų, naudoti repelentus, vilkėti marškinius ilgomis rankovėmis, mūvėti ilgas kelnes, miegoti ar ilsėtis nuo uodų apsaugotuose ar kondicionuojamuose kambariuose, arba naudoti tinklelius nuo uodų dienos ir nakties metu.
 
Informacijos keliautojams užkrečiamųjų ligų klausimais ieškokite čia.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode