Sprogimas

Apie nėščiųjų ir kitų rizikos grupių asmenų skiepijimą nuo gripo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informuoja, kad gripo sezonas tik įpusėjęs, o sezoninio gripo vakcinos kiekiai asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ASPĮ) labai sumažėjo. Per šių metų rugsėjo – lapkričio mėnesius Kauno apskrities teritorijoje esančios ASPĮ sunaudojo 95,1 proc. visos sezoninio gripo vakcinos, skirtos rizikos grupių asmenims. Tuo tarpu per ankstesnio sezono tą patį laikotarpį – 95,5 proc. Skiepijimus vis dar atlieka apie pusė ASPĮ, tačiau vakcinos likučiai nedideli.

Kaip užtikrinti pacientų poreikį pasiskiepyti nuo gripo?

Pacientų, norinčių pasiskiepyti, aktyvumas ne visada sutampa su ASPĮ planais, todėl tenka dalį vakcinos perskirstyti. Didžiausia atsakomybė tenka pačiai asmens sveikatos priežiūros įstaigai, tačiau Kauno departamentas labai aktyviai padeda. Štai ir šiemet jau yra perskirstytos 574 sezoninio gripo vakcinos dozės, kad ir toliau galima būtų skiepyti visus norinčiuosius. ASPĮ siūloma nelaukti gripo sezono pabaigos, ir operatyviai perduoti atliekamą vakciną, toms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, kur jos trūksta.

Džiugina ir nėščiųjų aktyvumas

Per šių metų rugsėjo – lapkričio mėnesius Kauno apskrities teritorijoje esančios ASPĮ jau paskiepijo 188 nėščiąsias. Vien tik Kaune jų paskiepyta 115, kai pernai per visą sezoną buvo tik 107. Džiugu matyti, kad vis daugiau gydytojų ir pačių nėščiųjų pradeda rūpintis dar negimusio vaikelio apsauga nuo gripo. Pasaulio sveikatos organizacijos remiama Pritaikyta nėščiųjų vakcinacijos nuo gripo programa, pradėta įgyvendinti Kauno mieste 2015-2016 m. sezoną, yra efektyvi ir kitose apskrities teritorijose, prisijungusiose tik šiemet.

Gripas jau pasiekė Lietuvą

Pirmieji gripo viruso sukelti susirgimai laboratoriškai patvirtinti 48-ąją šių metų savaitę, tačiau jie nustatyti ne kauniečiams. Kaune sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis kol kas yra žemas, 48-ąją metų savaitę siekė tik 76,4 atvejo 10 000 gyventojų per savaitę.

Pasiskiepyti dar ne per vėlu

Skiepų nuo gripo tikslas – apsaugoti tuos, kurie gali sirgti sunkiai, kad jų nereikėtų gydyti ligoninėse, kad jiems neatsinaujintų lėtinės ligos ar neišsivystytų gripo komplikacijos. Kai kuriais atvejais gripas gali pasibaigti ir dar blogiau. Todėl rizikos grupių asmenims pasiskiepyti nuo gripo niekada nebūna per vėlu. Skiepytis tikrai dar galima, nes reikia tik dviejų savaičių, kad susiformuotų pakankama apsauga pasiskiepijus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento specialistai primena, kad kiekvienu atveju dėl skiepo nuo gripo reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode