Sprogimas

Albinosų drama Afrikoje, Malavio vyskupų pareiškimas

Malavio katalikų vyskupų konferencija dar kartą pasmerkė nusikaltimus prieš albinosus. Gerai žinoma, kad tai reta ir genetiškai lemiama žmonių savybė. Tačiau kai kuriuose regionuose Afrikoje ši savybė siejama su magija ir raganavimu. „Labai liūdna stebėti, kaip broliai ir seserys albinosai yra užgauliojami, išnaudojami, diskriminuojami, pagrobiami ir nužudomi “, pasmerkiama Malavio ganytojų laiške, datuojamame lapkričio 12 diena.

Šiais metais tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ paskelbė dokumentuotą studiją apie Malavį, kurios antraštė iškalbinga – „Mes nesame gyvuliai, kad būtume medžiojami ir parduodami“. Deja, dešimtys Malavio albinosų, vien pagal turimus oficialius duomenis, patyrė būtent tokią dalią.

„Amnesty International“ ataskaita vardija tragiškas prietaro apie albinosus pasekmes: jie nužudomi siekiant jų kaulų ar kūno dalių, kurios vėliau naudojamos raganiškuose ritualuose, kažkam siekiant išgyti ar praturtėti. Net ir natūralia mirtimi mirusio albinoso kaulai rizikuoja būti ištraukti iš kapo. Albinosė moteris rizikuoja būti išprievartauta dėl visiškai absurdiško įsitikinimo, kad tai gali išgydyti nuo AIDS. Jei iki tokių kraštutinumų neprieinama, bet kokiu atveju albinosų gyvenimas yra labai sunkus, nes bendruomenės juos atmeta, nėra reta, kad gimus vaikui albinosui, jį palieka tėvas, o kartais ir motina, albinosas atsiduria patyčių centre.

„Amnesty International“ ataskaita siekia 2016 metų gegužės mėnesį, kai iš savo sodo, kuriame darbavosi, vakare buvo pagrobtas 38 metų vyras albinosas, kitą rytą atrastas už kelių šimtų metrų be kojų ir rankų. 2016 balandžio mėnesį panašią dalią patyrė bent keturi albinosai, jie buvo nužudyti, išpjaunant įvairias kūno dalis: 38 metų moteris, 17 metų paauglys, 21 metų mergina, 23 mėnesių mergaitė. Kai kurie atvejai liko neišaiškinti, kai kuriais atvejais policija atrado kaltuosius, kaip kad septyniolikmečio jaunuolio atveju, kuris buvo pagrobtas pakeliui į futbolo varžybas, išgabentas į Mozambiką ir ten nužudytas.

Tiek Malavio vyskupų pareiškime, tiek „Amnesty International“ rekomendacijose pabrėžiama dviguba būtinybė: šviesti visuomenę apie albinizmą ir griežčiau persekioti visuos tuos, kurie prisideda prie jų diskriminacijos ar žūties: ritualų vykdytojus ir naudotojus, gaujas, kurios pelnosi iš albinosų pagrobimų ir pardavimų. (Vatikano radijas).

Nuotraukoje – Vaikas albinosas Malavyje - AFP

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode