Parama dėkojame




Sprogimas

Vatikano valstybės sekretorius Vilniaus universitete dalysis įžvalgomis apie diplomatinę veiklą taikos labui

Gegužės 9 d. Vilniaus universitete (VU) viešės Vatikano valstybės sekretorius, kardinolas Pietro Parolinas. Svečias 11.15 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje anglų kalba skaitys paskaitą „Diplomatic Activities of the Holly See at the Service of Peace“ („Šventojo Sosto diplomatinė veikla taikos labui“). Ją moderuos buvęs ambasadorius prie Šventojo Sosto, Filologijos fakulteto docentas Vytautas Ališauskas.
Aukščiausio rango Vatikano valstybės pareigūnas į Lietuvą atvyksta pirmą kartą po 1993-ųjų Jono Pauliaus II vizito. Šventasis Sostas ir toliau ieško matomų ar nematomų būdų nešti taikai. Kardinolas P. Parolinas per dvidešimt darbo Vatikano diplomatinėje tarnyboje metų dalyvavo atkuriant sudėtingus ar visai nutrūkusius diplomatinius santykius, padėjo siekti laisvės priespaudos sąlygomis.
„Vieno aukščiausių Šventojo Sosto pareigūnų vizitas liudija Popiežiaus dėmesį mūsų regionui ir norą plėtoti bendradarbiavimą su Baltijos šalimis. Lietuvai tai – gera proga Šventojo Sosto atstovui pristatyti visą regiono problematiką iš mūsų perspektyvos. Vatikanas svariai prisideda prie taikos, saugumo, tarptautinio dialogo stiprinimo Europoje ir visame pasaulyje. Kardinolo P. Parolino, įvairiuose kriziniuose pasaulio taškuose dirbusio diplomato, paskaita neabejotinai praturtins Vilniaus akademinę bendruomenę šviežiomis įžvalgomis ir paskatins mąstyti apie šiandienio pasaulio stabilumą ne kaip apie savaime suprantamą faktą, bet kaip apie nuolatinių pastangų reikalaujantį iššūkį“, – sako doc. V. Ališauskas.
P. Parolinas dirbo Nigerijos ir Meksikos nunciatūrose, Vatikano valstybės sekretoriato Italijos skyriuje, prisidėjo iš naujo užmezgant diplomatinius santykius tarp Meksikos ir Šventojo Sosto, įtvirtinant Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį.
2002–2009 m. jis buvo Vatikano santykių su valstybėmis pasekretoris, o 2009–2013 m. ėjo nuncijaus pareigas Venesueloje, taip pat intensyviai dirbo atkuriant diplomatinius santykius su Vietnamu ir Kinija. Vatikano valstybės sekretoriaus pareigas eina nuo 2013 m. pabaigos. Moka italų, ispanų, prancūzų ir anglų kalbas.
Antras po Popiežiaus Vatikano pareigūnas atvyksta paminėti Lietuvos ir Šventojo Sosto diplomatinių santykių atkūrimo 25-mečio. 1940 m. Vatikanas nepripažino Lietuvos okupacijos ir aneksijos, todėl mūsų šalies diplomatinė atstovybė prie Šventojo Sosto okupacijos metais nebuvo uždaryta. Atkūrus Nepriklausomybę, 1991 m. rugsėjo 30 d. buvo atkurti ir visaverčiai diplomatiniai abiejų valstybių santykiai.
Kardinolo P. Parolino paskaita yra valstybinio vizito Lietuvoje dalis. Vatikano valstybės sekretorius taip pat dalyvaus pirmą kartą šalies istorijoje rengiamame Nacionaliniame gailestingumo kongrese.

Dr. Vidmantas Šimkūnas
Kapelionas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode