Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežiaus katechezė: ką apie Kalėdų slėpinį sako šv. Pranciškus Salezas

slepiniTrečiadienio bendrojoje audiencijoje dalyvavusiems tikintiesiems popiežius Pranciškus priminė, kad šią dieną – gruodžio 28-ąją – sukanka 400 metų nuo šv. Pranciškaus Salezo mirties. Popiežius pranešė, kad šia proga jis parašė kaip tik šią dieną Vatikane paskelbtą laišką „Viskas priklauso meilei“. Bendrosios audiencijos katechezėje popiežius pasidalijo keliomis šv. Pranciškaus Salezo mintimis apie per Kalėdas švenčiamą Dievo Sūnaus gimimo slėpinį.

Popiežius paminėjo šv. Pranciškaus Salezo susirašinėjimą su šv. Joana Pranciška Šantaliete. Viename laiškų jis rašo: „Man šimtą kartų mieliau matyti brangų Kūdikėlį ėdžiose, nei visus karalius sostuose.“ Iš tiesų, sakė popiežius, Jėzus, Visatos valdovas,.“ Iš tiesų, sakė popiežius, Jėzus, visatos Karalius, niekada nesėdėjo soste. Jis gimė tvarte, buvo suvystytas vystyklais ir paguldytas į ėdžias, o galiausiai mirė ant kryžiaus ir, suvyniotas į drobulę, buvo paguldytas į kapą.

Evangelistas Lukas, pasakodamas apie Jėzaus gimimą, labai daug dėmesio skiria faktui, kad Jėzus buvo paguldytas į ėdžias. Tai ženklas, kurį Dievas mums duoda per Kalėdas, sakė Pranciškus. Šis ženklas mums rodo Dievo stilių.

Koks gi yra Dievo stilius? Dievas mus patraukia prie savęs meilės jėga. Dievas nenaudoja prievartos, neprimeta mums savo tiesos ir teisingumo, jis nenaudoja mūsų atžvilgiu prozelitizmo, bet nori mus patraukti meile, švelnumu, atjauta. Kitame laiške šv. Pranciškus Salezas rašo: „Magnetas traukia geležį, o gintaras – šiaudus ir šieną. Nesvarbu, ar esame kieti, kaip geležis, ar silpni, kaip šiaudai, mus turi traukti šis dangiškasis Kūdikis“. Dievas rado būdą, kaip mus patraukti, kad ir kokie būtume. Jis mus patraukia savo meile. Jo meilė nenori mūsų savintis, nėra egoistiška, kokia dažnai būna žmonių meilė. Dievo meilė yra dovana, malonė, ji mums linki tik gero.

Kitas svarbu dalykas, apie kurį mums byloja Jėzaus gimimo scena, yra neturtas. Šv. Pranciškus Salezas rašo: „Dieve mano! Kiek daug šventų jausmų šis gimimas sukelia mūsų širdyse! Tačiau visų pirma jis moko mus atsižadėti visų šio pasaulio gėrybių, visos pompastikos. Nėra kito tokio slėpinio, kuriame taip gražiai susilietų švelnumas ir santūrumas, meilė ir kuklumas.“ Jėzaus ėdžios mums byloja, kad Dievo meilė nėra nusaldinta, sakė Pranciškus. Dievo meilė nėra veidmainiškas gerumas, po kuriuo slepiasi malonumų ir patogumų siekimas. Kalėdos, aišku, yra džiaugsmas ir šventė, tačiau paprasta ir santūri šventė.

Žvelkime į ėdžias, kurios yra Jėzaus sostas, žvelkime į Jėzų, keliaujantį Judėjos ir Galilėjos keliais, skelbiantį Tėvo žinią, žvelkime į Jėzų kitame soste – ant kryžiaus! Štai ką mums siūlo Jėzus – kelią, kuris yra kelias į laimę, kalbėjo Pranciškus ir trečiadienio bendrosios audiencijos katechezę užbaigė sveikinimu: „Visiems jums ir jūsų šeimoms – džiugių Kalėdų ir laimingų Naujųjų metų!“ (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode