Parama dėkojame




Kalėdos Velse. Ekumeninis raginimas sugrįžti į bažnyčias

ekumVelso anglikonų ir katalikų vyskupai pirmą kartą parašė bendrą laišką, Kalėdų proga kviečiantį visus krikščionis sugrįžti į bažnyčias, nes pandemija baigėsi.

Velso anglikonų arkivyskupas Andrew Johnas ir regiono sostinės Kardifo katalikų arkivyskupas Markas O’Toole prisiminė Kalėdų giesmės „Tyli naktis, šventa naktis“ ištakas – laiminga išeitis iš beviltiškos situacijos padovanojo pasauliui Kalėdų taikos himną, pažymėjo vyskupai.

Jauno Austrijos kaimo klebono prašymu, vietos vargonininkas skubiai sukūrė melodiją jo eilėraščiui, kad abu sugiedotų šią giesmę per Kalėdų nakties Mišias. Tačiau puolė į desperaciją pastebėję pelių sugraužtas vargonus dumples. Nebuvo laiko jų taisyti. Tačiau rado išeitį. Vargonininkas Franzas Gruberis gitara palydėjo duetu su kun. Jozefu Mohru pirmą kartą nuskambėjusią giesmę. Prisidėjo ir Mišių dalyviai priegiesmio žodžiais: „(Kūdikis) ilsisi miega ramiai“ (2 k.).

„Katastrofiškai prasidėjęs vakaras baigėsi taikos melodija“, – pažymėjo bendrame laiške Velso anglikonų ir katalikų ganytojai. Jie prisiminė pastarojo laikotarpio iššūkius: žmonės toliau grumiasi su koronaviruso pasekmėmis, pasaulyje šėlsta konfliktai, brangstantis gyvenimas daugina vargstančiųjų gretas. Patiriame sunkumus, kurie popiežiaus žodžiais „atima viltį“.

Kažkas panašaus įvyko 1818 metų Kūčių vakarą, kai atrodė, kad nebus giesmės „Tyli naktis, šventa naktis“ premjeros. Bet ir Jėzaus užgimimas prasidėjo audringai. Po ilgos Juozapo ir Marijos kelionės į Betliejų, „jiems nebuvo vietos“. Tačiau tamsą apšvietė Rytų žvaigždė, Dievas įsikūnijo. Baimės sukaustyta naktį užgimė Taikos kunigaikštis – Jėzus.

Velso vyskupai kartu išsakė rūpestį dėl pavojaus per Kalėdas prasilenkti su švenčiamuoju, nes mūsų dėmesys ne jam, o pasirengimams, pirkiniams, dovanoms, patiekalams... Pasak jų, šios Kalėdos po pandemijos puiki proga sugrįžti į bažnyčias, kad į gyvenimo centrą sugražintume Taikos kunigaikštį – Jėzų. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode