Sprogimas

Liūdnos Kalėdos Mianmare. Reikia humanitarinės pagalbos

liudnosKalėdų šventės bus liūdnos krikščionims karo niokojamame Mianmare. Per milijoną žmonių, įskaitant dešimtis tūkstančių katalikų ir kitų konfesijų narių, karinės valdžios išguiti iš namų yra priversti gyventi pabėgėlių stovyklose, nes karinė chunta nusitaikė būtent į religines mažumas, rašo misijų portalas UCAN News.

Kalėdų šventę pabėgėlių stovyklose gaubs tamsa, tyla ir baimė. Chuntos įsaku krikščionims uždrausta giedoti Kalėdų giesmes, ar puošti patalpas kalėdinėmis dekoracijomis, lemputėmis. Giesmes pakeitė artilerijos salvių ir karinės aviacijos antskrydžių garsas keliose krikščionių daugumos valstijose: Kačinų, Kahajų, Kajinų ir Činų.

Žmonės buvo priversti apleisti gyvenamuosius namus ir prisiglausti kas kur – bažnyčiose, stovyklose, miškuose. Kai kurie jau antrą kartą nuo 1988 metų patiria panašų pažeminimą, o didžioji dauguma dabartinių pabėgėlių krikščionių jau antrą kartą minės Kalėdas pabėgėlių stovyklose.

Žmonės manė, kad prieglobstis vidaus pabėgėlių stovyklose tęsis neilgai, bet praėjo jau devyniolika mėnesių. Jauna dviejų vaikų motina iš Loiko, Kahajų valstijos, nuo 2021 m. gegužės gyvena bažnytinėje struktūroje vidaus pabėgėliams.

Moteris sakė: „Artėjant Kalėdoms apima džiaugsmas ir liūdesys. Džiaugiamės sulaukę Jėzaus gimtadienio, tačiau liūdime, nes dėl karo esame stovykloje ir nežinome, kada galėsime sugrįžti į namus“.

Portalas UCAN primena: bent 170 000 žmonių, o tai daugiau kaip pusė Kahajų valstijos gyventojų, buvo priversti apleisti savo namus.

Mianmaro kariuomenės artilerija ir karo aviacijos raketos pataikė į bent devynias Loiko vyskupijos bažnyčias, nuo karinių veiksmų nekentėjo 16 iš 38 parapijų.

Anot Loiko vyskupijos administratoriaus, kun. Celso Ba Shwe, pagyvenusiems žmonėms, neįgaliesiems, vaikams ir nėščioms moterims pabėgėlių stovyklose labai reikia humanitarinės pagalbos, o vaikai ir jaunimas susiduria su sunkumais tęsti švietimą.

Mandalajaus arkivyskupijos teritorija apima Sagaino regioną, kuriame karinė chunta tyčia sudegino šimtus gyvenamųjų namų trijuose istoriniuose katalikų kaimuose. Jos ganytojas, arkivyskupas Morkus Tin Winas, paragino vietos katalikus stipriau dvasiškai rengtis Kalėdoms, vengti garsių švenčių ir liudyti solidarumą nuo karo nukentėjusiems žmonėms.

Mianmare daugiau nei 1,4 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus visoje šalyje, iš jų daugiau nei 1,1 mln. tapo vidaus pabėgėliais po 2021 metais karinės chuntos surengto perversmo. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode