Parama dėkojame




Sprogimas

Sirija: viltis, kad gali atgimti džihadistų nusiaubtas Mar Elian vienuolynas

sirijaPrieš prasidedant kariniam konfliktui, senoji Mar Elian šventovė, pastatyta V amžiuje, buvo patikėta vienuolių Deir Mar Musa bendruomenei.

Senasis Mar Elian vienuolynas, įsikūręs Qaryatayn miesto pakraštyje, 2016 m. nusiaubtas ir išniekintas džihadistų, netrukus vėl gali tapti maldos ir taikos vieta krikščionims ir jų likimo draugams musulmonams. Apie tai džiugiai praneša kunigas Jacques Mourad, Deir Mar Musa bendruomenės kunigas, kurį 2015 m. gegužę buvo pagrobę džihadistai ir kuris praleido ilgus mėnesius jų nelaisvėje.

Kalėdų  dienomis kunigas Jacques Mourad paskelbė, kad vienuolyno atgimimas taps įmanomas priimto susitarimo tarp Homso sirų katalikų arkivyskupijos ir Deir Mar Musa vienuolių dėka. Vienuolių bendruomenę įkūrė kunigas Paolo Dall’Oglio, kuris buvo pagrobtas ir dingo be žinios 2013 m. liepos mėnesį Rakoje.

Savo žinioje kunigas Mourad prašo visų maldos. Mar Eliano atgimimo plane numatyta atsodinti vynuogyną ir alyvmedžius teritorijoje aplink vienuolyną, rekonstruoti sienas ir vartus. Tikimasi, kad vėliau čia grįš per karą pasitraukę gyventojai krikščionys – jiems bus padedama atstatyti namus, atgaivinti veiklas. Jei šis pirmas etapas bus sėkmingai įgyvendintas, bus pradėta paties vienuolyno ir bažnyčios rekonstrukcija, archeologiniai darbai, nors tai bus nelengva įgyvendinti dėl padarytos didžiulės žalos.

Šiuo metu Qaryatayn mieste gyvena mažiau nei dešimt tūkstančių musulmonų, krikščionių tik 26. Tačiau kitų panašaus likimo bendruomenių patirtis kaimyniniame Irake rodo, kad grįžo bent dalis per karą pasitraukusių krikščionių, ir tai teikia vilties, drąsina sekti jų pėdomis ir nepasiduoti procesams, kurie Artimųjų Rytų šalyse užgesina vietines krikščionių bendruomenes.

Prieš prasidedant kariniam konfliktui, senoji Mar Elian šventovė, pastatyta V amžiuje, buvo patikėta vienuolių Deir Mar Musa bendruomenei, išgyveno klestėjimo laikus, ją gerbė ir palaikė ir gyventojai, kurių dauguma buvo musulmonai. 2015 m. bendruomenės priorą Jacques’ą Mourad pagrobė regioną užvaldę džihadistai.  Jau pirmomis okupacijos dienomis džihadistai išniekino šventojo Mar Eliano kapą, norėdami sunaikinti tai, kas buvo vienuolyno šerdis. Tačiau šventojo relikvijos, išbarstytos aplink kapą, nepradingo – jas buvo surasto ir perduotos saugoti į Homsą 2016 m. Jau tada kunigas Jacques Mourad sakė: „Žinome, kad senoji šventovė buvo sulyginta su žeme, archeologinė vietovė buvo nuniokota, o nauja bažnyčia ir vienuolynas padegti ir iš dalies subombarduoti. Kai ateityje grįšime į Mar Elian, grąžinsime ir  šventojo relikvijas į jų poilsio vietą. Malonės gyvenimas vėl sužydės aplink šventųjų atminimą, tai bus didelis palaiminimo ženklas visai mūsų Bažnyčiai“.

(DŽ/Fides)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode