Sprogimas

Laukdami popiežiaus, Vengrijos katalikai mini šv. Stepono šventę

steponoRomos Bažnyčios liturginis kalendorius rugpjūčio 16 d. minėjo Vengrijos karalių šv. Steponą. Pačioje Vengrijoje šis minėjimas švenčiamas rugpjūčio 20-ąją. Ši diena minima kaip viena iš dviejų oficialių Vengrijos nacionalinių švenčių. Pasak tradicijos šv. Steponas buvo vainikuotas karaliumi 1000 m. rugpjūčio 20 d.
Šių metu šv. Stepono minėjimas švenčiamas ypatingame kontekste, nes jau po dviejų savaičių Budapešte prasideda Tarptautinis eucharistinis kongresas, sutrauksiantis daugelio pasaulio bažnytinių bendruomenių atstovus, o jo uždarymo proga, rugsėjo 12-ąją, į Vengrijos sostinę atvyks ir popiežius Pranciškus.

Vienas pagrindinių rugpjūčio 20-ąją Vengrijoje minimos šv. Stepono dienos įvykių – procesija su šventojo karaliaus relikvija. Ši tradicija siekia viduramžius. Netgi komunistų valdymo laikais ji nebuvo nutrūkusi. Komunistai buvo tik pakeitę šventės pavadinimą ir beveik penkis dešimtmečius oficialių renginių kalendoriuje rugpjūčio 20-oji buvo vadinama „Vengrijos Liaudies Respublikos konstitucijos diena“. Šventojo Stepono dienos pavadinimas buvo sugrąžintas žlugus komunistų režimui 1991 m.
Šių metų šventės proga galima pamatyti rekonstruotą vadinamąjį „auksinį traukinį“, tai yra specialų kelių vagonų sąstatą, kuris buvo sukurtas 1938 m., kai tuo metu pirmą kartą Budapešte surengto Tarptautinio eucharistinio kongreso proga šiuo traukiniu šv. Stepono relikvija keliavo po visą Vengriją.
Dabar Tarptautinis eucharistinis kongresas Budapešte surengtas antrą kartą. Jis turėjo vykti jau pernai, tačiau dėl pandemijos buvo nukeltas į šiuos metus. Rugsėjo 12 d. į Budapeštą atvykę popiežius Pranciškus aukos kongreso uždarymo Mišias. Popiežiaus vizitas Vengrijos sostinėje truks tik kelias valandas. Po to iki rugsėjo 15-osios Pranciškus tęs kelionę Slovakijoje.
„Vengrų tautos krikštytojas šventasis karalius Steponas, vienoje valstybėje ir vienoje kultūroje suderinęs dieviškas ir žmogiškas vertybes, pradėjo garbingus krikščioniškos istorijos laikus, įjungė vengrų tautą į krikščioniškos Europos šeimą“, – rašė popiežius Jonas Paulius II prieš 21 metus švęstos karaliaus Stepono vainikavimo 1000 metų sukakties proga. Popiežius taip pat pažymėjo, kad karaliaus Stepono nuopelnai svarbūs ne tik kultūros bei politikos plotmėse, bet taip pat kiekvieno žmogaus krikščioniškam gyvenimui. Karaliaus Stepono palikimas – tai tarsi šventumo pedagogika, kuri buvo svarbi per visą vengrų tautos istoriją ir kuri lygiai taip pat svarbi yra ir šiandien. Popiežius ragino vengrus imti pavyzdį iš savo šventojo karaliaus, kuris prieš tūkstantį metų mokė vengrus melstis, pasitikėti Dievu ir jo globoje kurti savo ateitį. (JM / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode